Fant hval i fjæra

Foto: Privat

Hytteeiere og fastboende gjorde store øyne da de fikk øye på denne minihvalen i strandkanten.

(Drammens Tidende) - Jeg har hørt flere fortelle om observasjoner av hval i fjorden her, men det er første gang jeg ser det selv, forteller Sigurd Lein fra Lier.

Denne helga er han på hytta i Storsand. Lørdag ettermiddag kom hyttenaboene over den rare skapningen i strandkanten, som ofte brukes som badeplass.

Trodde det var leketøy
- Den har nok ligget her noen dager. Første trodde vi det var et leketøy som noen barn hadde mistet, men da jeg gikk ned for å se var det faktisk et dyr. Den virker stram i skinnet og er ikke dehydrert, forteller hytteeieren.

Over en meter lang
Etter å ha kjent på det store sjødyret, som han anslår til å være godt over en meter lang, er han ikke i tvil om at den må tilhøre tannhvalfamilien.

- Jeg tror det må være en hval. Jeg tipper det er en nise. Det er tunge greier. Vi har forsøkt å løfte den, og vi snakker nok om en vekt på 50-60 kilo, sier Sigurd Lein.

- Tyder på nise
Nisen er den minste av hvalartene og kan bli opptil to meter lang. Nisen er mørk på overflaten og lys under.

- Både fargen, størrelsen og at den har synlige tenner tyder på at dette er en nise, mener Lein.

Viltnemnda koblet inn
Først kontaktet han brannvesenet, som sa de skulle rykke ut, men så kom kontrabeskjed om at den lokale Viltnemnda tar seg av saken.

Lein har ingen anelse om hva som kan ha tilstøtt det store dyret før det ble skyllet på land i Hurum

- Bortsett fra en liten skade på en av bakluffene, og noen blodutredelser på snuten, så virker den hel. Det er vanskelig å si hvorfor den er død, men i utgangspunktet virker det ikke sykt, forteller Lein.

Ikke middagsmat
Foreløpig har dyret fått ligge i fred i vannkanten. Ingen åtselsdyr har så langt begynt å spise på den.

- Det er noen fluer som kretser rundt, men vi har ikke sett noen måker eller andre fugler. Vi har en hund her, som virker litt skeptisk til å gå bort til dyret, forteller Lein, som sammen med sin svoger har dratt dyret litt lenger opp på land for å styre klar av høyvannet.

Men nise til middag er ikke aktuelt.

- Nei, vi vet jo ikke hva som har skjedd med dyret før det havnet her, så dette må nok Viltnemnda ta seg av, fastslår Sigurd Lein.

Nise

  • Nise (Phocoena phocoena), eller vanlig nise og havnenise som den også kalles er en liten tannhval som tilhører nisefamilien og er en av tre kjente arter i slekten med vanlige niser (Phocoena). Vanlig nise er den minste av alle tannhvalene.
  • Vanlig nise kan bli opptil to meter lang (det normale er 1,4-1,7 meter, avhengig av kjønn) og har en kort og kompakt, strømlinjeformet kroppsbygning med et «stumpt» nebb. Hunnene blir størst og veier opp mot 76 kg, mens hannene gjerne veier opp til ca. 61 kg. Nisen er svart på ryggen, men fargen går etter hvert over til grå langs sidene og hvit i buken. Nisen har ca. 50 tenner til sammen i over- og underkjeven.
  • Vanlig nise er fredet i Norge.
  • Vanlig nise holder helst til i tempererte farvann i kystnære strøk, men den finnes også sørover langs vestkysten av Afrika, sør til kysten av Senegal. Den er normalt fraværende i Middelhavet, men det finnes en lokal stamme i Svartehavet. Ellers er den vanlig langs kysten på begge sider av Nordatlanteren. Dette inkluderer i øst Østersjøen, Skagerrak, Nordsjøen og Norskehavet.
  • Vanlig nise er et flokkdyr. Den lever normalt i små flokker på inntil åtte dyr, men i sammenheng med migrering og store etegilder kan man se flokker på femti til flere hundre individer. Nisen livnærer seg hovedsakelig av fisk og blekksprut . Den er utbredt i kystnære strøk på den nordlige halvkule og forekommer ofte i norske farvann, herunder også i fjordene. De kan bli opp mot 25 år gamle.
  • Navnet «nise» kommer fra hnísa[1] på norrønt.

(Kilde: Wikipedia)

Les flere saker fra Drammens Tidende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.