Gå til sidens hovedinnhold

Fant ikke høyere kreftforekomst hos veteraner

Kontakten med utarmet uran i Kosovo har ikke ført til flere krefttilfeller hos veteranene, ifølge Forsvaret.

OSLO (Nettavisen): I rapporten «Helse for stridsevne 2013», som Forsvaret la fram mandag, er konklusjonen at det ikke er hyppigere kreftforekomst blant Kosovo-veteranene enn hos andre.

Kunnskapen om at utarmet uran i store mengder lå igjen på slagmarken i Kosovo etter amerikanernes bombetokt har bekymret mange av de norske soldatene som tjenestegjorde i KFOR-styrken.

Ti tonn med utarmet uran
Med det amerikanske angrepsflyet A10 Thunderbolt ble det fra Natos side utført i alt 19 tokt over Bosnia-Hercegovina i 1994-95, 98 tokt over Kosovo, 12 over Serbia og to over Montenegro i 1999. Våpenet var 30 millimeter panserbrytende prosjektiler med utarmet uran.

Det er beregnet at i alt 13 tonn med slik ammunisjon ble spredt rundt, 10 tonn i Kosovo.

Har talt opp krefttilfeller
Forsvaret har ikke kalt inn Kosovo-veteranene til undersøkelse, men Kreftregisteret og Forsvarets helseregister tatt en opptelling i tilgjengelige registre over krefttilfeller blant 6068 personer som tjenestegjorde i de styrkene i Kosovo fra 1999 og ut 2010.

Verken forekomst av alle kreftformer samlet eller de enkelte kreftformer hver for seg skilte seg ut i forhold til sammenlignbare grupper.

Fra veteranenes egne rekker har man tidligere etterlyst en større helsesjekk eller screening for å få fjernet all tvil.

Ikke flere selvmord
Helserapporten fra Forsvarets sanitet viser også at det ikke er flere selvmord blant Afghanistan-veteraner enn i den øvrige befolkningen.

- I denne undersøkelsen har vi funnet ut at ansatte i Forsvaret har normal helse på de områdene vi har undersøkt, sa overlege Einar Kristian Borud ifølge NTB. Han har vært prosjektleder for årets undersøkelse.

Rapporten er den første oversikten over helsetilstanden til Forsvarets personell, laget på bakgrunn av data fra Forsvarets medisinske informasjonssystem. Forsvarets sanitet vil gi ut en tilsvarende rapport årlig.

- Ikke behov for tiltak
- Dette resultatet gir oss indikasjoner på at vi som fagmyndighet ikke behøver å iverksette ytterligere tiltak på dette området nå, sa Steineger ifølge NTB.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken