RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen AS)

Fant ikke sted å bo - flyttet inn på sovesalen, alene

Sist oppdatert:

Student Min Na Wang (18) fant ikke noe sted å bo i Bergen. Da flyttet hun inn på sovesalen, alene, skriver Bergensavisen.

De siste årene har rundt 20 studenter tatt i bruk Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) sitt tilbud om plass på sovesal. For 200 kroner i uken kan studenter i bolignød sove på madrass på gulvet på Hatleberg studentboliger.

– Det er ikke ensomt her, og jeg har veldig god plass. For en liten pris, sier studenten spøkefullt.

Flere boliger
Min Na Wang var tidlig ute. Torsdag var hun allerede på plass på madrass.

– Det er utrolig vanskelig å få finne et sted å bo gjennom telefon og internett. I tillegg ventet jeg med å søke på studentbolig til jeg fikk studieplass, og derfor måtte jeg bare reise uten en plan, sier 18-åringen, som flytter hjemmefra for første gang.

Til høsten starter hun på Norges Handelshøyskoles siviløkonomutdanning. På fredag var hun på tre visninger, og nå har boligsituasjonen ordnet seg.

– Etter å ha vært her en liten stund fikk jeg tilbud om studentbolig på Grønneviksøren, men jeg valgte å takke nei. Det er for langt unna NHH, og nå må jeg leie privat. I dag skrev jeg under en kontrakt på rom i et kollektiv i nærheten, sier Min Na lørdag.

Hun synes at det er dumt at hun blir nødt til å leie privat.

– Det skulle vært noen flere studentboliger i området nær NHH. Når man blir nødt til å leie privat blir det fort både dyrere og dårligere standard, sier Min Na Wang.

Først i køen
Ifølge SiB er i teorien alle studentboligene fulle, og nå sirkulerer kun de plassene som folk takker nei til av forskjellige årsaker. Ifølge dem står 2000 studenter på venteliste for studentbolig.

– Men dette er ikke et reelt tall. Mange har nok skaffet seg bolig på egenhånd uten å melde fra til oss. Vi sendte ut en e-post hvor alle som fortsatt var interessert kunne sende oss en tilbakemelding. Da fikk vi rundt 600 svar, sier Marita Monsen, kommunikasjonsleder i SiB.

Grunnen til at Min Na Wang fikk tilbud om bolig på Grønneviksøren raskt etter at hun flyttet inn på sovesalen er at hun rett og slett står først på prioriteringslisten.

– De som sover på sovesal hos SiB prioriterer vi først i boligkøen, også foran de som har meldt sin interesse og som står i «vanlig» boligkø, sier Monsen.

Dette var noe Min Na var klar over.

– Jeg synes sovesalen er et fint tilbud, og jeg visste at jeg kom til å bli prioritert. Men jeg hadde forventet at det skulle være mange andre studenter her også, sier hun.

SiB er blitt kontaktet av flere studenter som ønsker å flytte inn i sovesalen i løpet av august.

Tips og triks
Lars Aasen, daglig leder i leieboerforeningen, kan melde om et presset leiemarked i Bergen.

– Jeg vet at det er presset i alle de store byene og studiestedene akkurat nå. Dette er ikke spesielt for Bergen. Det er veldig trang overalt, men det er faktisk litt flere boliger til leie enn tidligere, ifølge tall fra Finn. Men det betyr kanskje at det er 25 på visning, og ikke 40, sier Aasen.

Han forteller at det kan være en krevende øvelse å finne tak over hodet på et nytt studiested.

– På nettportaler som Finn.no er det beinhard konkurranse. Da kan det være vanskelig å skille seg ut, men det er viktig å prøve å få noen til å gå på visninger for seg. Da må man faktisk utvide familiebegrepet og ta kontakt med med mennesker utover i nettverket, sier Lars Aasen.

Leieboerforeningens tips:
1. Tenk utradisjonelt. Man bør gå inn i seg selv, og kanskje prøve å tenke på for eksempel en hobby. Da kommer man kanskje også i kontakt med et miljø. Dette kan være hva som helst, fra sport til tegning. Legg for eksempel ut en melding på Facebook-siden til en klubb eller gruppe som tilhører et spesielt miljø som du interesserer deg for. Slik kan man plutselig få hjelp.

2. De fleste studenter skaffer seg bolig gjennom nettverk, uten er det vanskelig. Men hvis man kjenner noen som er i Bergen allerede må man utnytte dette fullt ut. Hvem kjenner jeg der? Har man fjerne slekt der må man rett og slett utvide familiebegrepet litt. Fordelen med dette er at man også på den måten kan få tak i noe som er litt rimeligere.

3. Det er viktig å ha is i magen når man står i en situasjon hvor man ikke har bolig. Vær sikker på hva du skriver under på.

4. Ta selvfølgelig kontakt med samskipnadene. Det løser seg alltid til slutt.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere