Gå til sidens hovedinnhold

Fant kjempeørret utenfor kontordøra

De to forskerne hadde ikke ventet å finne noen store ørret rett utenfor kontordøra sentralt i Oslo.

NORDRE AKER/FORSKNINGSPARKEN: Veldig stor var overraskelsen da ansatte oppdaget at det svømte rundt svære ørreter i pyntedammen rett utenfor blant annet Norsk institutt for vannforskning og Norsk institutt for naturforskning i Forskningsparken ved Blindern.

– Man kan jo lure på om noen har gjort dette for å tulle med oss, ler Sissel Ranneklev og Marthe T. S. Jenssen i Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Først kom salamanderne

Sammen med NINA (Norsk institutt for naturforskning) ligger instituttene i Forskningsparken ved Blindern. Pyntedammen rett utenfor de to instituttene er et lukket anlegg, men etter det avisen kjenner til er planen at dammen i fremtiden skal kobles på Gaustadbekken.

I fjor sommer oppdaget de ansatte fredede salamandere i den lukkede dammen.

– Som biolog så blir det nesten til at man titter litt ekstra i dammer og så videre, sier Marthe.

Så kom ørretene

Gleden var stor da de oppdaget truede og sjeldne salamandere i dammen i fjor. Men etter sommeren i år oppdaget de at det også var kommet fisk i dammen – to svære ørreter, en regnbueørret og en «vanlig».

– Det er jo ikke tvil om at noen har satt fisken ut, noe annet er jo umulig. I tillegg var det en han og en hunn-fisk. Kanskje er det en som prøvde å lage en hybridørret, ler de to NIVA-ansatte.

Men det er litt alvor i denne utrolige fiskehistorien også. For de fredede salamanderne har ingen sett i år, de har sannsynligvis blitt tapas for ørreten.

– Generelt er det jo ulovlig å sette ut fisk, utsatt fisk kan blant annet overføre lakseparasitt. I tillegg er det på ingen måte nok matgrunnlag for ørret her i dammen. Vi synes jo også at det er veldig synd at salamanderne har blitt borte. Kanskje litt rart at også de slo bo i pyntedammen, men det kan ha en naturlig forklaring, forteller Sissel og Marthe.

Miljøkriminalitet

Den som har bragt ørreten til dammen har faktisk brutt loven.

– Det er et paradoks at noen også setter ut fisk, som regnes som miljøkriminalitet, rett utenfor stuedøra til miljøinstituttene som jobber med vann. Og til og med en regnbueørret, som er en art man ikke ønsker i norsk miljø, kan Sissel og Marthe fortelle.

I forrige uke skulle dammen tømmes for vinteren, og da lå det naturlig nok igjen to svære ørreter igjen på bunn. De målte rundt 60 cm, og veide anslagsvis 2.5 kilo hver.

Ryktene sier at noen på NIVA skal ha et festmåltid til helgen.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris