RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henriette Baumann (Finnmarken)

Fant mark i drikkevannet

Drikkevannet til Terje Nylund ble plutselig levende.

Vadsø-mannen Terje Nylund fikk seg litt av en overraskelse da han skulle tappe litt vann fra springen lørdag kveld, skriver Finnmarken.

Da han skulle ta seg et glass vann, la han merke til at det var noe som rørte seg i glasset. Det viste seg å være en levende mark.

Helt motbydelig
– Det er helt motbydelig. Man skal ikke finne noe slikt i drikkevannet sitt, sier Terje Nylund til Finnmarken.

Fredag kveld var Terje Nylund og Vigdis Kalliainen plaget med grums og lite trykk i kranen i huset deres i bydelen Ytrebyen i Vadsø. De lot kranen stå på, og vannet ble etter hvert reint.

Lørdag kveld fikk de igjen problemer med vannet. Nylund valgte å skru av silen i kranen for å renske den for grums.

– Jeg så det var noe rødt i silen, forklarer han.

Han lot vannet renne i et glass for å sjekke om det var reint. Vannet viste seg å være alt annet enn reint. Det røde viste seg å være en mark, det også.

Syk av vannet
Etter å ha gjort sjokkfunnet, snakket Nylund og Kalliainen med noen av naboene sine. De kunne fortelle at det var flere som hadde fått vondt i magen, sannsynligvis som følge av drikkevannet. Familien hadde også besøk lørdag. Hun drakk et glass vann før marken ble funnet. Også hun fikk magesmerter.

– Vi vil at folk skal få en advarsel om det. De har rett til å vite det. Om det ligger mark i silen, går den i oppløsning. Den kan bli liggende der i flere uker, og hele den tiden drikker man av vannet, sier de.

Nå har de kjøpt vann på butikken, og begge tror det blir en stund før de drikker fra kranen igjen.

– Kommunen må komme på banen. Vannet må friskmeldes. Det er jo rart at det er mark i vannet, sier Kalliainen, som skal la Mattilsynet få se nærmere på krabaten.

Ledningsbrudd
Daglig leder for Vadsø Vann og Avløp KF, Einar Hansen, forteller at de har hatt to ledningsbrudd i løpet av helga. Fredag ettermiddag oppsto det et stort ledningsbrudd i Markvegen.

Gatene helt øverst i Ytrebyen var derfor uten vann. Mens andre hus i nærheten opplevde dårlig vanntrykk. Akkurat som Nylund og Kalliainen. Vann- og avløpssjefen forklarer at marken kan ha dukket opp under arbeidet med å fikse lekkasjen. Gammel rusk har en tendens til å løsne fra rørene under bakken når de blir slått på. Det kan forklare marken.

– Det kommer i alle fall ikke fra det nye renseanlegget. Det må ha ligget der fra tidligere tider, sier Hansen, som forteller at det bare er la krana stå en stund så blir vannet reint igjen.

Rent vann
Hansen kan ikke si noe om sammenhengen med vannet og sykdom. Men, han hevder at det ikke er noe galt med vannet.

– Vannet er reint, det er sikkert, sier Hansen, som understreker at vannet blir testet en gang i uka.

Arbeidsgjengen i Vann og Avløp jobbet på spreng for å få ordnet ledningsbruddet, og gjorde tilsynelatende en god jobb. Lørdag kveld hadde alle fått vannet tilbake. Derimot skjedde det et ledningsbrudd i Sallinens gate. Noen av husene i gaten der er fortsatt uten vann. Vann og Avløp lover å få fikset det på mandag.

Selv om kommunen lover at vannet er reint, er Terje Nylund og Vigdis Kalliainen ennå skeptisk til vannet.

– Nei, vi drikker nok ikke av vannet for øyeblikket. Vi fant jo en levende mark i det, sier Nylund, som heller ikke ser bort ifra at ledningsbruddet kan være årsaken til at marken dukket opp.

Les flere saker i Finnmarken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere