Tove Iren A. Aaberg fra Alta fikk seg litt av et sjokk da hun skulle sette seg ned med et glass vin og en finere camembert sist helg. For da hun fjernet innpakningen, var det allerede et etegilde igang der inne...

- Osten var full av mark og de hadde virkelig tatt for seg, forteller Aaberg til iFinnmark.

Urenslig

Aaberg kjøpte camemberen på europeisk matmarked «Europe in town» i Alta sist fredag, i lag med en brie. Både camemberen og brien har nå havnet i søpla, og Aaberg har også valgt å melde saken inn for Mattilsynet. Camemberen var som sagt full av mark, og brien var rosa inni og stinket ut hele huset.

- Det var ikke mange av de som jobbet på europeisk matmarked, om noen, som brukte hansker. Og de håndterte både godteriskåla og ostene for hånd. I tillegg sto all mat ute i sola. Kan dette være bra, spør hun.

Advarer andre

Aaberg synes det var trist å få ødelagt det som skulle bli en god matopplevelse, spesielt siden dette var snakk om dyre oster, og ber nå andre om å utvise forsiktighet før de handler på europeisk matmarked.

- En ting er jo at osten er full av mark, da er det bare å kaste den. Noe annet er jo at den kan være fulle av bakterier, og bakterier synes jo som kjent ikke. Du blir bare syk, avslutter hun.

- De er jo utendørs

Mattilsynet i Finnmark sendte, etter en henvendelse fra Tove, denne uka sine kontrollører til Hammerfest på besøk, hvor europeisk matmarked er nå. Og på spørsmål om hva kontrollørene synes om at arbeiderne blant annet sto i nærheten av matteltet og røykte, uten å vaske hendene etterpå eller ta på hansker, var;

- Personlig hygiene er viktig, men de er jo utendørs, sier Sofus Olsen, seniorinspektør og fungerende avdelingsleder ved Mattilsynet avdeling Finnmark.

- De brukte dessuten hansker da kontrollørene var der, understreker Olsen.

- Hun tar feil

Ifølge Janis Ozolzile, som langt på vei hevder at Aaberg har vært ekstra uheldig og truffet på det ene råtne eplet i kurven, så har de ingen oster fulle av mark.

- Hun kan ikke ha kjøpt ost fra oss dersom det er mark i den, påstår Ozolzile, som jobber ved den franske boden hvor Aaberg handlet sist fredag.

Han viser fram brien og camemberen som ligger i frysedisken.

- Ser du, ingen makk her. Vi har gode rutiner på hvordan ostene skal behandles. Grunnen til at jeg har hanske på bare den ene hånda, er at vi bruker den andre til å ta penger med, sier han.

- Jo da, det var han jeg handlet hos, sier Aaberg, når iFinnmark viser bilde av den franske boden.

- Det jeg lurer på, er om det kan være sunt å la matvarene ligge en hel dag i sola, for deretter havne i fryseren - hvorpå det hele gjentas neste dag. Og disse har vært uttallige steder i Norge før de kom til Finnmark, sier hun.

Les flere saker fra iFinnmark her.