Gå til sidens hovedinnhold

Fant meteoritt på Ekeberg

Liv Kibsgaard var ute og gikk tur med venninner og labradoren Belli, da hun fant en meteoritt på Ekeberg. Kibsgaard, som er over middels interessert i meteoritter, skal lete videre i dagene fremover.

EKEBERG: – Vi gikk og snakket om meteoritten som falt ned på Rodeløkka, da jeg så ned fant jeg denne, sier en svært entusiastisk Liv Kibsgaard, som har kalt opp meteoritten etter hunden.

– Den likner jo på Belli, mener hun.

– Den skal stå på tv-en, hedersplassen hjemme, sier hun.

Kibsgaard var på tur på Ekeberg med en gjeng venninner sist mandag, da hun fant steinen. Og hun var ikke i tvil om hva det var hun hadde funnet.

– Jeg har alltid vært steingal, så jeg visste med en gang at dette var en meteoritt, smiler Kibsgaard, som blant annet sendte bilde av steinen til sin bror, som er geolog.


Meteoritten veier rundt 700 gram, og er trolig ikke den eneste i området. Foto: Camilla Svendsen

– Helt rått

Og om det skulle være noen tvil, tok hele Norges astrofysiker, Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes turen til Ekeberg for å verifisere funnet.

– Det er definitvt en meteoritt. Vi ser det fordi den har smelteskorpe, sier Ødegaard.

– Den stammer fra det samme smeltefallet som på Rodeløkka, og denne kommer fra ateroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Den har med andre ord reist langt, og kan ha brukt flere hundre år på å komme til jorda, sier Sannes, entusiastisk, og Ødegaard legger til:

– Dette er helt rått!

Tror et titalls meteoritter ligger i Oslo

For Kibsgaard var funnet nesten en drøm i oppfyllelse.

– Vi snakket om meteoritten som hadde gått igjennom taket på Rodeløkka. Jeg sa at det ville vært en drøm for meg. Kort tid etter så jeg denne, smiler hun, med referanse til kvinnen som fikk en meteoritt gjennom taket på kolonihytta si på Rodeløkka tidligere i uka.

Meteoritten veier cirka 700 gram, og i følge Ødegaard er det slettes ikke sikkert at det er den eneste i området.

Smeltefallet kan nemlig ha gjort at flere steiner ligger i området. Så mye som et titalls steiner kan ligge i området mellom Rodeløkka og Ekeberg, og muligens også i et enda større område.

– Så nå oppfordrer vi folk til å ta med seg soppkurvene sine for å lete etter flere steiner, sier Sannes. Hun vil veldig gjerne se den manglende biten av meteoritten.

For i følge ekteparet kan det ligge en god del meteoritter i området. Men det er ikke sikkert de blir funnet.

– Vi er vant til å lete på folketomme plasser og vidder, så det er ekstra moro at disse meteorittfallene har skjedd i Oslo, sier Sannes.

Og Kibsgard skal selvfølgelig se etter flere meteoritter.

– Men jeg kan jo ikke være så heldig at jeg finner en til. Man vinner jo ikke i lotto to ganger. Ikke det at jeg sier at dette er en lottogevinst, for det blir som å selge et av barna mine, spøker hun.