Gå til sidens hovedinnhold

Fant ny monsterstjerne

Mange millioner ganger mer lyssterk enn Sola.

Monsterstjernen knuser alle rekorder, og er et resultat av teamet med astronomer som har studert to unge stjernehoper ute i verdensrommet. De har funnet flere enorme stjerner, men en nyoppdaget monsterstjerne er på 300 solmasser.

Stjerner i tåka

Det er European Southern Observatory (ESO) som melder om de gigantiske funnene i Tarantelltåken, som ligger i en av våre nabogalakser.

Med instrumenter som ESOs «Very Large Telescope» i Chile har astronomer oppdaget de mest massive stjernene vi kjenner til.

Her fant de flere stjerner med overflatetemperaturer på over 40.000 grader. Noe som er mer enn syv ganger varmere enn vår egen sol. Disse stjernene er også flere titalls ganger større og mange millioner ganger mer lyssterk enn Sola.

Ifølge teoretiske modeller medfører dette at flere av stjernene ble født med masser over 150 ganger Solas.

Én million år gammel

Stjernen R136a1 i stjernehopen R136 er den mest massive stjernen vi hittil kjenner, heter det i meldingen fra Institute of Theoretical Astrophysics på Blindern.

Med en nåværende masse på omtrent 265 solmasser og en fødselsvekt på så mye som 320 ganger Solas.

- Disse stjernene fødes tunge og mister vekt med alderen, forklarer Paul Crowther, professor i astrofysikk ved Sheffield-universitetet og leder for dette prosjektet.

- Den mest ekstreme stjernen, R136a1, er bare en drøy million år gammel, men den er allerede middelaldrende og har gjennomgått en intens slankekur der den har kvittet seg med over 50 solmasser, altså en femtedel av den opprinnelige massen.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken