*Nettavisen* Nyheter.

Fant ny type diabetes

DNA-profilen til nær 10.000 domfelte er nå registrert. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX

Forskere i Bergen har oppdaget en nye type diabetes. Oppdagelsen kan ha betydning for behandling av diabetespasienter i framtiden.

20.12.05 08:15

I en rapport i januarnummeret av det svært anerkjente forkningsmagasinet Nature Genetics, forteller forskerne fra Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen om to familier der mange medlemmer hadde diabetes.

Muterte gener
Pasientene viste seg ved nærmare undersøkelser også å ha en svikt i den delen av bukspyttkjertelen som lagar fordøyelsesenzym og sørger for opptak av næring fra tarmen. Ved avanserte genteknologiske metoder klarte forskingsgruppen å finne at sykdommen skyldtes mutasjoner i genene, skriver Helse Bergen i en pressemelding.

Ny forklaring på diabetes
Mutasjonen fører til at enzymer som produseres i bukspyttkjertelen, blir skilt ut til tarmen og påvirker kolesterolproduksjonen. Siden diabetesutviking nå kan knyttes til bukspyttkjertelens fordøyelsesfunksjon og kroppens kolesterolproduksjon, har forskerne funnet en ny forklaring på hvordan diabetes kan oppstå. Dette har stor vitenskapelig betydning og kan få konsekvenser for behandling av andre pasienter med diabetes.

Vitaminmangel var mutasjon
En familie fra Vestlandet ble utgangspunktet for den banebrytende forskningen. Overlege Pål Ivar Holm ved Haukeland sykehus mistenkte familien for å ha vitaminmangel og sendte dem til gentesting. Resultatet skulle overraske alle, for det viste seg at familien hadde arvelige svikt i bukspyttkjertelen, som førte til diabetes.

- Å finne genet var som å finne nålen i høystakken. Vi er ekstra stolte over at vi klarte å gjøre dette krevende arbeidet i Bergen uten å måtte sende materialet til utlandet, sier leder for studien, professor og overlege Pål Rasmus Njølstad ved Barneklinikken på Haukeland sykehus.

Funnene var sammenfallende med en tilsvarende familie i Oslo, som også viste seg å ha en mutasjon i genene.

Diabetes er en folkesykdom med dramatisk økning. Trolig har så mange som 200.000 nordmenn diabetes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.