RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant opp hjorteradar

Foto: Bent Are Iversen (Firda)
Sist oppdatert:
Her er varslingssystemet som kan bli slutten på dødelige kollisjoner med dyr.

Frode Ness, Årmund Bell og Thomas Skåre har utviklet en ny teknologi som skal redusere tallet på viltpåkjørsler drastisk, skriver Firda.

De tre mennene er avgangsstudenter ved elektroingeniørstudiet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane sin avdeling i Førde. Som avslutningsoppgave har de funnet opp en teknologi som kan redusere samfunnet for trafikkfare og hjorten for lidelser.

Fikk idé fra renholder
- Vi satt ute i høyskolekantina en dag i høst og snakket om ulike alternativ for hovedprosjektet vårt, da en av renholderne tilfeldigvis spurte om vi ikke kunne gjøre noe med all denne hjorten som sprang på veiene, sier Åsmund Bell fra Sande i Gaular.

- Da tenkte vi vel litt sånn, «hvorfor ikke», ler de tre.

Primært hjort
Siden ballet det på seg, og fra januar har de tre arbeidet for fullt med utviklingen av varslingssystemet.

I korte trekk går oppfinningen ut på at et varlingssystem skal gjøre bilistene oppmerksomme på alle dyr langs veikanten, og da primært hjort.

Sensorer og varsellampe
- Det er bygd opp av sensorer langs veiskulderen og en varsellampe på trafikkskilt (hjortetrekk-skilt). Sensoren gjør utslag på varmesignal som rører seg, og sender på et øyeblikk signal til varsellampa.

- Slik vil bilistene få klar og tydelig melding om at det faktisk er hjort, eller et annet dyr nær veibanen akkurat nå, sier Thomas Skåre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere