De jakter på såkalte eksoplaneter, planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen. Nå har de gjort et nytt og interessant funn.

Planeten det er snakk om sirkler rundt en stjerne som er vår nærmeste etter sola. Planeten har en masse som jorda, og dermed er den også den letteste eksoplaneten som noensinne er oppdaget rundt en sollignende stjerne.

Oppdaget fra teleskop i Chile
Det er tidsskriftet Natures som på sine nettsider forteller om funnet, som ble gjort ved hjelp av den europeiske astronomiorganisasjonen ESOs observatorium La Silla i Chiles ørken.

Den aktuelle planeten går rundt en stjerne i Alfa Centauri-systemet.

Alfa Centauri er en av de klareste stjernene på den sørlige himmelhalvkule.

Planeten ble funnet med HARPS-instrumentet på 3,6-metersteleskopet ved ESOs La Silla-observatorium, skriver ESO på sine nettsider.

For varmt til liv?
- Selv om den er for varm til at liv, slik vi kjenner det, kan eksistere der, er oppdagelsen en milepæl både for astronomiforskningen generelt og for jakten på et av våre mest fundamentale og dyptgripende spørsmål: Er vi alene? sier astronom Jan-Erik Ovaldsen, som er norsk kontakt for European Southern Observatory (ESO) i Chile, ifølge NTB.

- I hundrevis - kanskje tusenvis - av år har mennesker spurt seg om det finnes andre sivilisasjoner der ute. På grunn av de store avstandene til stjernene, er det ikke før inntil nylig at astronomenes teleskoper og instrumenter har vært i stand til å oppdage fjerne kloder i bane rundt dem. Den første planeten rundt en annen stjerne ble funnet i 1995. Siden da er det gjort mer enn 840 bekreftede oppdagelser, og slike eksoplaneter er i dag et særdeles hett forskningsfelt. Ekstra spennende er det selvsagt å finne jordlignende eksoplaneter i Solas nære nabolag, sier Ovaldsen.

VIDEO:Fly gjennom Alfa Centauri-systemet. Mot slutten av videoen zoomes det inn på Alfa Centauri B, og den nyoppdagede videoen kommer til syne.

HTML EMBED