Fant plutonium i jordprøver

Foto: TEPCO (Afp)

Men nivået av det radioaktive stoffet er ikke alarmerende, ifølge selskapet som driver atomkraftverket.

29.03.11 12:31

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) sier det er påvist plutonium i jordprøver som er tatt ved atomkraftanlegget Fukushima Daiichi. De opplyser at de radioaktive stoffene synes å stamme fra den pågående kjernefysiske ulykken, men at nivået er det samme som er funnet i andre deler av Japan og at det ikke utgjør noen helserisiko.

TEPCO har tatt prøver fra fem steder rundt anlegget over en periode på to dager. Blant disse ble det funnet to jordprøver som inneholdt plutonium, melder TV-stasjonen NHK World .

- Ikke overraskende
- Det er ikke spesielt overraskende at de finner plutonium i jorda nær det ødelagte atomkraftverket der de fortsatt kjemper med å få kontroll. Vi hadde forventet å se dette fordi det også har vært utslipp av andre radioaktive stoffer. Men det knytter seg en egen mystikk til plutonium. Folk blir nervøse når de hører ordet. De tenker bomber. Og det er riktig: Det er dette stoffet bomber er laget av, men vår evne til å spore og måle plutonium er så stor at dette ikke nødvendigvis betyr at det er noen umiddelbar risiko, sier forsker Paul Carroll i stiftelsen Ploughshares Fund til nyhetsbyrået AP. (Se video nederst i saken).

Radioaktivt vann
Mandag ble det meldt at det katastroferammede atomkraftverket i Japan opplevde et nytt alvorlig tilbakeslag da svært radioaktivt vann strømmet ut av bygningen som huser reaktor nummer 2. Det ble meldt at vannet hadde et strålingsnivå på mer enn 1000 millisievert per time. Det er langt over grensen på 100 millisievert som kan gi helsekonsekvenser. Men tirsdag opplyser myndighetene i Japan at det ikke er sikkert at det har vært et slikt utslipp til sjøen, melder Kyodo News.

Setter opp sandsekker
Det ble opplyst at vannivået i grøftene som går fra 55 til 70 meter fra sjøen har vært stabilt, og at det er tatt grep for å hindre at dette vannet strømmer ut i havet. Det skal være satt opp sandsekker og sementblokker for å demme opp vannet.

Statens strålevern sier i sin siste rapport om Fukushima Daiichi-anlegget at situasjonen stadig er alvorlig og uavklart.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.