Fant politimanns avkappede hode

Foto: STRINGER/MEXICO (Reuters)

Narkokrigen har kostet 12.500 menneskeliv i løpet av 2010.

30.12.10 15:31

Bare noen dager før nyttår viser drapsstatistikken at 2010 blir det verste året som Mexico har opplevd i forbindelse med den brutale narkokrigen.

På ett år er i underkant av 12.500 mennesker blitt drept i narkotikarelatert kriminalitet i landet, skriver The Times.

Kjennetegnet for drapene er at de ofte er svært bestialske, og bare den siste uken har flere mennesker blitt kidnappet eller drept i ulike byer som kontrolleres av narkotikakartellene.

Avkappet hode
På tirsdag fant politiet i Nuevo Leon i Mexico et avkappet hode som tilhørte en polititjenestemann.

Hodet ble funnet i en forlatt politibil på en motorvei i delstaten Nuevo Leon, melder nyhetsbyrået AP. Bilen var gjennomhullet av kuler.

Motivet for den horrible handlingen er ennå ikke kjent, men alt tyder på at forbrytelsen kan kobles til den omfattende narkokrigen som utkjempes i Mexico.

På lille julaften ble politikvinnen Erika Gandara (28) kidnappet i byen Juarez Valley. Hun var den eneste politioffiseren igjen i grensebyen Juarez Valley. Det skyldes at samtlige politioffiserer, bortsett fra 28-åringen, sa opp jobben etter at guvernøren ble likvidert. Dermed står grensebyen igjen uten noen form for politibeskyttelse.

Sliter med rekruttering
For ett år siden var det åtte politimenn i grensebyen, men lokalmyndighetene sliter med å rekruttere nye folk, ettersom man frykter represalier fra narkokartellene.

I tillegg har det vært en rekke andre likvideringer de siste dagene i Mexico, deriblant en 13 år gammel gutt som ble likvidert av gjengmedlemmer. Narkokrigen skyldes kartellenes kamp om kontrollen over territorier og smuglerruter inn til USA.

30.000 drept på fire år
Siden president Calderón tiltrådte i 2006, har 30.000 mennesker blitt drept i landet som en direkte følge av narkokrigen. Calderón har mobilisert store forsvarsstyrker for å bekjempe narkotikakartellene, uten nevneverdige resultater.

Nå stiller meksikanerne seg spørsmål om Calderón er i stand til å bekjempe den voksende kriminaliteten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.