RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant sel som var skutt, flådd og kappet hodet av

IKKE PENT SYN: Emil Torjusen viser bildet han tok av en sel som var skutt, flådd og kappet av hodet av.
IKKE PENT SYN: Emil Torjusen viser bildet han tok av en sel som var skutt, flådd og kappet av hodet av. Foto: Tore Myrberg
- Først trodde vi det var en hai, så så vi at det var en sel som fløt med hull i magen.

(Aust Agder Blad): Det var ikke noe pent syn som møtte Emil Torjusen (12) under en badetur i Toppsunda mandag. For lukten av noe rart førte til et makabert funn.

Under en svømmetur mellom øyene, merket Emil Torjussen at noe luktet. Derfor bestemte han seg for å undersøke det hele nærmere sammen med sin bror og far.

– Først trodde vi det var en hai, men da vi kom nærmere så vi at det var en sel som fløt med hull i magen. I tillegg var den flådd og kappet hodet av. Det var ikke noe fint syn, forteller 12-åringen.

FLÅDD: Slik lå den ene selen da Emil Torjusen fant den. Foto: Emil Torjusen

Sitter igjen med spørsmål
Kort tid etter så de nok en sel som hadde fått samme behandling.

– Hvorfor dreper noen en sel, flår den og tar av hodet på den, undres unggutten.

Svaret på det kan være flere ting. For selv om mange synes sel er flotte å se på, er de ikke like populære hos alle.

– Selen spiser mange kilo fisk hver dag, så den er ikke populær blant fiskere og hyttefolk. Organisasjoner i Risør har i årevis søkt om å få beskatte selstammen vi har her, men fikk senest for halvannet år siden avslag på den siste søknaden, sier Lars Ole Røed, som er leder for viltnemda i Risør.

Ulovlig i Aust-Agder
Han påpeker samtidig at det ikke forsvarer handlingen til den eller de som står bak slaktingen av disse to dyrene.

– Det de har gjort er ulovlig og er en handling som burde politianmeldes. Dette er imidlertid ikke noe vi i viltnemda har noe med, men er heller et ansvar som ligger hos Fiskeridirektoratet, sier Røed.

Det er i åtte av landets fylker lov å drive kvotejakt på kystsel, men Aust-Agder er ikke blant disse. Det betyr at den som jakter sel utenfor Risør kan bli straffet med bakgrunn i Lov om forvaltning av viltlevende, marine ressurser til bøter eller fengsel i inntil ett år.

Vil se nærmere på saken
Ulovlig jakt på sel er ikke noe stort problem langs kysten av Skagerrak. Rådgiver Guro Gjelsvik i ressursavdelingen hos Fiskeridirektoratet, kan ikke huske å ha fått inn melding om ulovlig jakt tidligere. Direktoratet ser alvorlig på slike hendelsr. 

– Dette må vi se nærmere på, og om nødvendig levere anmeldelse til politiet og be dem etterforske saken. Jeg håper de som fant selen kan kontakte oss, sier Gjelsvik.

Hun sier det til nå ikke har vært aktuelt å gi jaktkvoter på sel i området.

– Vi baserer oss på tall fra Havforskningsinstituttet, som gjennomfører rullerende tellinger slik at hele kysten dekkes i løpet av fem år. Vi har imidlertid blitt kontaktet av Fiskarlaget Sør, som mener at tallene fra Havforskningsinstituttet er for lavt, og at det er mer sel langs skagerrakkysten. Derfor har vi bedt Havforskningsinstituttet samarbeide med fiskarlaget for å se om tallene stemmer, og om det er grunnlag for å foreta en beskatning, sier Guro Gjelsvik i Fiskeridirektoratet.

Les flere saker på Aust Agder Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere