RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant sin døde nevø (14) blant tusenvis av likbilder

Ahmad al-Musalmani (14) er en av de få personene Human Rights Watch har klart å indentifisere i de såkalte Caesar-bildene.
Ahmad al-Musalmani (14) er en av de få personene Human Rights Watch har klart å indentifisere i de såkalte Caesar-bildene. Foto: Human RIghts Watch
Sist oppdatert:
Syrisk gutt ble torturert og drept på grunn av anti-Assad-sang. Vi advarer mot sterke bilder.

Human Rights Watch har denne uken frigjort en omfattende rapport som avdekker det syriske regimets brutale overgrep på syriske enkeltindivider.

Organisasjonen har analysert og studert 28.000 bilder som har blitt smuglet ut av Syria. Bildene viser til sammen 6786 døde mennesker som har blitt torturert og drept mens de satt i varetekt hos syriske myndigheter.

Det var en syrisk avhopper, kun kjent som Caesar, som brakte bildene fram i offentligheten.

Nettavisen har tidligere omtalt de såkalte Caesar-bildene: - Dette er ekstreme tilfeller av tortur

Levd i uvisshet
Den 86 sider lange rapporten «Hvis de døde kunne snakke: Massedød og tortur i Syria fangeleirer» er resultatet av en ni måneder lang etterforskning, hvor Human Rights Watch har snakket med pårørende, avhoppere og tidligere fanger.

Familiene til de drepte fangene har lenge levd i uvisshet om hva som har skjedd med deres kjære, men etter at de såkalte Caesar-bildene ble smuglet ut i august i 2013, ble det etter hvert klart hva som hadde skjedd.

Human Rights Watch har maktet å indentifisere 27 av menneskene på bildene.

Én av dem er 14 år gamle Ahmad al-Musalmani fra Daraa i Syria. Gutten flyktet alene fra Syria etter at storebroren Shadi ble skutt og drept under en protest i Daraa i 2011.

Da moren til 14-åringen døde av naturlige årsaker i Syria, besluttet den unge gutten å reise tilbake fra Libanon til Syria for å delta i begravelsen i mars, 2013.

Stanset på en kontrollpost
Ahmed reiste i en minibuss sammen med fem andre passasjerer. Bussen ble stanset av syrisk etterretning ved en kontrollpost mellom Damaskus og Daraa. Én av busspassasjerene har fortalt Human Rights Watch hva som skjedde videre med Ahmed.

Da en etterretningsoffiser undersøkte telefonen til 14-åringen, fant han en anti-Assad-sang på telefonen. Deretter ble tenåringsgutten tatt med til et avhørsrom ved kontrollposten. Resten av følget kjørte videre i minibussen.

Lette etter nevøen i 950 dager
Ahmeds onkel, som var en dommer før krigen brøt ut, har brukt sine tidligere kontakter i et forsøk på å spore opp nevøen.

Fem måneder etter pågripelsen fikk onkelen, Dahi al-Musalmani, beskjed om at han kunne bestikke en syrisk parlamentariker for å få vite hvor nevøen var.

Han fikk først beskjed om å betale 600.000 syriske pund, som tilsvarer om lag 75.000 kroner. Deretter ble han bedt om å betale ytterligere to millioner syriske pund. Onkelen klarte å samle inn en million syriske pund etter å ha solgt diverse eiendom, men nevøen ble fortsatt ikke løslatt fra fangenskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bildet til venstre ble tatt av Ahmed før han ble anholdt i 2013, mens bildet til høyre er et bilde av Ahmed som ble tatt etter at han ble drept i syrisk fangenskap. Bildene i høyremargen viser andre personer som Human Rights Watch har klart å indentifisere.

Mitt livs sjokk
Onkelen flyktet til slutt til Jordan etter at han selv ble ettersøkt av det syriske regimet. Da de såkalte Caesar-bildene ble frigjort, saumfarte han dem på leting etter nevøen.

- Jeg fant ham. Jeg var i sjokk. Det var mitt livs sjokk å se ham på bildene. Jeg lette etter ham i 950 dager. Jeg telte hver dag. Da moren lå for døden, sa hun til meg: «Jeg overlater ansvaret til deg med å beskytte ham. Men hva slags beskyttelse kunne jeg gi ham?» sa onkelen i et intervju med Human Rights Watch.

Det er uklart nøyaktig når Ahmed ble drept, men det må ha skjedd en gang mellom arrestasjonen i mars i 2013 og august 2013, da bildene av ham ble smuglet ut av Syria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere