*Nettavisen* Nyheter.

Fant spraybokser i barnehage

Foto: Mari Evensen (Privat)

Ungdom i Larvik bruker spraybokser til å ruse seg med. I helgen fant turgåere disse boksene i en barnehage.

25.05.10 09:35

- Vi lekte med barna på grillområdet til en barnehage, og kom over boksene. Slettes ikke noe hyggelig syn, forteller Mari Evensen til Østlands-Posten.

Boksene ble funnet i en barnehage på Hovland.

Sniffer gass fra spraybokser
ØP har tidligere skrevet mye om den farlige sniffingen, og politiet i Larvik har gått ut og advart mot den farlige trenden.

Ungdommer sniffer gass fra spraybokser. I verste fall kan det føre til dødsfall.

Leder ved krimavdelingen i Larvik, Knut Vidar Vittersø, viser fram en pose med fargerike spraybokser.

- Denne posen ble funnet oppe på Hovland. Ungdommer har brukt sprayboksene til å ruse seg med. Vi har fått flere telefoner fra bekymrede mennesker som har sett ungdom som inhalerer gassen fra disse boksene, forteller Vittersø.

Les også: Frykter rus med spray

- Er veldig farlig
Sprayboksene er luftrens av merket «Glad». De kan kjøpes i de aller fleste dagligvarebutikker.

- Dette er ikke ulovlig, men det er veldig farlig. Gassene som inhaleres blokkerer for oksygen til hjernen. Det er dette som fører til en kort rus, men som også gjør rusen så farlig. I verste fall kan det ende med dødsfall. Vi hadde faktisk et dødsfall ved lignende rusing her i Larvik i 1994, sier en bekymret Vittersø.

Posen med sprayboksene ble funnet på Hovland og rektor ved Hedrum ungdomsskole, Simen Aas Løwer, er kjent med problemet.

- Vi fikk en bekymringsmelding fra Prix-butikken i nærheten. De hadde observert at noen ungdommer til stadighet kjøpte luftrens. Vi skjønte fort sammenhengen og informerte med en gang alle lærerne ved skolen om problemet. De snakket så med sine elevgrupper. Det var viktig for oss å fortelle elevene klart og tydelig hvor farlig dette er, sier Løwer.

Informasjonen til elevene ga umiddelbart resultater.

- Noen av elevene som hadde prøvd dette tok selv kontakt med meg. De angret og fortalte at de ikke hadde vært klar over hvor farlig dette er. Det tror jeg er tilfelle for de fleste av dem som prøver dette. Derfor er det viktig at vi er åpne og snakker ordentlig med elevene om dette.

- Absolutt ikke kult
- Dette er jo livsfarlig. Og det er absolutt ikke kult, sier elevrådsleder ved Hedrum ungdomsskole Nina Wiik Roe. Sammen med nestleder Helene Brygmann har hun vært opptatt av problemet i det siste.

- Det er nok snakk om en veldig liten gruppe elever herfra, forteller Brygmann, som ikke kjente til sniffefenomenet før lærerne på skolen informerte om det.

- Men nå snakker vi jo en del om det. Det kalles for «glading», og det er for dumt. Det skader jo kroppen. Det er ikke lurt å ha det gøy i noen sekunder når du fortsatt kan være skadet ti år fra nå, sier hun.

Nina Wiik Roe vet hva hun skal gjøre om hun ser noen som sniffer.

- Da går jeg bort og spør «hva i all verden er det for noe dumt dere driver med?», for det er virkelig for dumt å holde på med dette.

Les flere saker i Østlands-Posten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.