Fant svinekjøtt i halal-produkter

Foto: CAROLINE PANKERT (AFP)

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss.

14.03.13 21:17

Mattilsynet har gjenomført DNA-analyser som viser kebabkjøtt fra produsenten Kuraas kan ha inneholdt så mye som 30 prosent svin.

Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal»

Halalmerket kjøtt skal være slaktet i tråd med islamske lover, og det skal være helt fritt for svin.

- Prøvesvarene vi har fått inn nå avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30% svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være "halal". Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et Halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen på Mattilsynets egen nettside.

Slurv
Onsdag ble det kjent at tilsynet hadde funnet svinekjøtt i små mengder i deres kebabkjøtt av merket Aramso. Mattilsynet sa da at det kunne dreie seg om slurv, og forurensing fra forrige produksjon.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas da til NTB. Produsenten trakk da produktet tilbake.

Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med Kuraas torsdag ettermiddag.

Biff var svin
Man har også funnet svinekjøtt i andre produkter som oppgis å være storfekjøtt. «Pizzatopping Biff Piffi» fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, inneholder for eksempel mer enn 60% svinekjøtt, ifølge Mattilsynet.

Flere prøver tatt ut både i Oslo og Drammen viser det samme.

Deleier Mohamed Khashab i Norsk Mesterkjøtt avviser at det dreier seg om bevisst juks fra deres side. Han mener menneskelig svikt må ha ført til at kjøtt beregnet for skinkeproduksjon havnet i kebabkjøttet i partiet Mattilsynet har testet.

– Vi prøver nå å spore produktene, for så å trekke dem tilbake, sier han til NTB

- Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, slår Edvardsen fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.