*Nettavisen* Nyheter.

Fant tiger i Oslo

Foto: (Galrof forlag)

Et bykart kan være nok til å gjøre byturen til en safari, også i Oslo.

25.01.08 11:25

(SIDE2): Storbyferie trenger ikke være kjedelig for de minste. På jakt etter dyr i bybildet får hele familien en bytur de vil huske lenge.

- Kartozoologi er et fint utgangspunkt for ferien og da spesielt for barn. Det gjelder å finne sitt dyr og så gå på safari i storbyen, forklarer Roger Pihl.

Turen må gå innefor dyret på kartet, men alle skulle få sine interesser ivaretatt på en slik ferd gjennom gatene, foklarer forfatteren.

Sammen med Eilert Sundt og Tor Åge Bringsværd, utgjør han trekløveret bak «Det dyriske København» - en annerledes guidebok hvor de har tatt utgangspunkt i Den grimme elling.

Nå har han tegnet tigeren trioen nå har funnet i Oslo.

- Vi har funnet mange dyr i Oslo, men vi går for tigeren i Tigerstaden. Det er i tillegg vanskelig å presse dyr inn i kartene, så vi er svært fornøyd med den tigeren vi fant.

Flere dyr fra Oslo finner du på foreningens nettsider.

Kanskje blir det bok av denne tegningen også. Potensialet er stort, bare distribusjonen er i orden.

Interessen for den dyriske guideboken til København har vært strålende. 2500 eksemplarer har de solgt siden mai, boka er allerede oversatt til dansk og en svensk utgave står for tur.

- Med boken får man en annerledes guiderunde. Du griper fatt i noe og så får du med deg så mye mye mer, mener kartozoologen.

Roger Pihl har tidligere gitt ut boken «Guide til det danske høyfjellet», der han tar for seg topper i Danmark på over 100 meter. Ellers er han aktuell med romanen «Rolex» på Kagge forlag.

Som kartozoolog og i selskap med forfatterlegenden Tor Åge Bringsværd blir han allikevel reklamemannen, mens Eilert Sundt inntar rollen som filosofen.

- Jeg innrømmer at jeg hadde prestasjonsangst i begynnelsen, sier Pihl om sitt samarbeid med Bringsværd.

Det hele startet i 2003, da de tre fant sammen og bevegelsen fikk sitt egentlige navn. En god stund etter at Bringsværd hadde funnet sitt første dyr – «Den store fisken i Reykjavik» i 1974.

En oppdagelse som ble til dokumentarnovellen med samme navn og en lek som Bringsværd forklarer på denne måten:

«... en lek som på mange måter kan minne om grekernes (og andre av oldtidens folks) astrologiske lek med stjernehimmelen, hvor man streket opp diverse dyr og figurer. Bare med den forskjell at fortidens mennesker ikke kunne «besøke» dyrene annet enn i fantasien, mens vi som finner dyr på kartet derimot kan gå både omkring og tvers igjennom dyrene våre.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Roger Pihl, Tor Åge Bringsværd og Eilert Sundt på arbeidstur til København. Foto: (Galrof forlag)

- Helt siden ungdommen har jeg vært en stor fan av Tor Åge Bringsværd og hjemme har jeg to hyllemeter med bøker han har skrevet.

Pihls beundring for forfatteren har ikke blitt mindre siden de to ble kjent.

Fakta:

Kartozoologi n. Studiet av dyr hvis omriss fremtrer paradigmatisk i gatebildet i bykart, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i det korresponderende terreng.

- Jeg har lært masse av han som forfatter. Særlig det strukturelle , hvordan man bygger opp en fortelling. Han er i tillegg veldig åpen og raus. Han har vært med på å påvirke mange til å skrive, deriblant meg. Jeg mener han også har påført samfunnet noen verdier, sier Pihl.

Les mer om ferie og reise her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.