Gå til sidens hovedinnhold

Fant ulovlige leiligheter i garasjen

I én av dem bodde en familie med små barn.

Leilighetskomplekset ligger på Strømmen og består av to hus, med fire leiligheter i hver bygning. Under og mellom husene er det en parkeringskjeller som var omdisponert til lager.

Her finnes det nå fire fullverdige leiligheter, med kjøkken og bad, som er bygget ulovlig, skriver Romerikes Blad.

I en av dem bodde det fram til i går en familie med små barn.

I en annen av leilighetene bodde det fire voksne menn som hadde et lite horisontalt kjellervindu som eneste rømningsvei.

Alle vinduene var dessuten altfor små og satt for høyt opp på veggen.

Oppdaget det tilfeldig
Brannvesenet og bygningsmyndigheten i Skedsmo kommune fikk vite om det alvorlige forholdet tidligere denne uken. Politiet hadde kommet til adressen i et annet ærend, og oppdaget fort at det som skulle være en parkeringskjeller, var noe helt annet. De varslet brannvesenet, som igjen meldte fra til byggesaksavdelingen i kommunen.

- Vi konstaterte fort at det var uakseptabel personsikkerhet på stedet siden rømningsveiene ikke er som de skal være. Her er det mange ting å gripe tak i, sier branninspektør i Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR), Tore Bjareng.

Både brannvesenet og kommunenes representant er sjokkert over den fullstendige mangelen på brann- og personsikkerhet i de fire ulovlige leilighetene.

Se flere bilder hos Romerikes Blad

- Eiers ansvar
- Som utleier er man ansvarlig for menneskene som bor der. Om det begynner å brenne og noen dør, så er man faktisk ansvarlig for deres liv, sier overingeniør i Skedsmo kommune, Ellen Anita Holterhagen.

I saker som dette har leietakerne ikke noe ansvar for den ulovlige situasjonen. Straffen blir derimot ofte, som i dette tilfellet, at de må flytte ut umiddelbart.

Eier hevdet å ha funnet et nytt bosted for familien etter kommunen vedtok at de måtte flytte, men familien skal ikke ha ansett det som et reelt tilbud. De får nå hjelp av Nav til å finne et nytt sted å bo. Andre leietakere skal ha fått sove hos venner inntil videre.

- Vi ønsker at eier erkjenner sitt ansvar her og gjør det som er mulig for å rette opp i de feilene som finnes. Eier er ansvarlig for å finne nytt bosted til de som har bodd i de ulovlige leilighetene, sier Sven Knapskog, leder for brannvesenets forebyggende avdeling ved NRBR.

EIEREN: – Overtok kjelleren med leieboerne

Hele huset må utbedres
Det er ikke bare de ulovlige leilighetene som bryter reglene om personsikkerhet.

Hele leilighetskomplekset, som inkludert de fire ulovlige leilighetene teller tolv enheter, har alle store sikkerhetsavvik som umiddelbart må utbedres.

I leilighetene som i utgangspunktet er utleid lovlig, oppdaget brannvesenet sopp, råte, manglende brannvarsler og slukningsapparat, og heller ikke brannstige fra den øverste etasjen.

- Hele bygningen syntes å være i bruk så omfattende ulovlig i forhold til brannsikkerheten og personsikkerhet at vi fattet vedtak om opphør av ulovlig bruk med øyeblikkelig virkning. Vi fatter slike vedtak når det er umiddelbar fare for liv og helse, forklarer Holterhagen.

Alle leilighetene ble i løpet av gårsdagen plombert.

Mens beboerne i de ulovlige leilighetene måtte flytte, kan de andre beboerne få bli, ettersom de har gjort noen midlertidige tiltak for å bedre sikkerheten. Blant annet må en dame som bor i loftsetasjen sove i andre etasje fram til brannstigen er reparert eller skiftet ut.

Mørketall
- Her er det nok mørketall, og vi er redd for at dette bare er toppen av isfjellet, sier brann og redningssjef i NRBR, Jan Gaute Bjerke.

Han og de andre involverte i den oppsiktsvekkende saken, frykter et det finnes flere liknende tilfeller hvor ulovlige leiligheter er rene dødsfeller. De håper at andre utleiere ser at slike saker blir tatt alvorlig.

- Dette viser at når slike graverende tilfeller skjer så må vi aksjonere raskt, som vi har gjort her. Vi håper at dette gir et signal til tilsvarende virksomheter om at dette blir slått ned på, sier han.

Straffen for ulovlig utleie er tvangsmulkt på 15.000 kroner per enhet og dagsbøter på 750 kroner

Les flere nyheter hos: Romerikes Blad

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken