RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant urin i en salatboks

KYLLINGSTRIMLER? Dette fant Mattilsynet oppbevart i en beholder i et restaurantkjøkken i distriktet. Mattilsynet kunne ikke identifisere overfor Smaalenenes Avis hva dette er, men særlig fristende ser det ikke ut.
KYLLINGSTRIMLER? Dette fant Mattilsynet oppbevart i en beholder i et restaurantkjøkken i distriktet. Mattilsynet kunne ikke identifisere overfor Smaalenenes Avis hva dette er, men særlig fristende ser det ikke ut. Foto: Mattilsynet
Sist oppdatert:
Mugg, muselort og urin i en salatboks er blant det Mattilsynet har opplevd på kjøkkenbesøk hos distriktets kafeer og restauranter.

Mattilsynet Indre Østfold og Follo dekker i alt 17 kommuner. Hver uke har de i snitt fire tilsyn på restauranter og kafeer i distriktet, skriver Smaalenenes Avis.

Seksjonssjef Ingvild Tømmerberg Sletta forteller at tilsynene skjer både som rutinesjekker og på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra publikum.

Tisset i salatboks
- Generelt ser det ikke ille ut i vårt distrikt. Men mange har dessverre rutiner som de ikke selv følger. Det er ofte temperaturkontroll, renhold og vedlikehold det syndes mot. Vi ser også at mange ikke tenker på hva de skal gjøre når noe går galt, sier Sletta til Smaalenenes Avis.

Seksjonssjefen vil ikke fortelle hvor bildene vi bringer i denne reportasjen er hentet fra, annet enn at det er restauranter og kafeer i Indre Østfold/Follo-distriktet. Hun forteller om flere usmakelige eksempler på dårlig hygiene og renhold.

MYE DRITT: Slik så det ut under en arbeidsbenk på et kjøkken, under et av Mattilsynets tilsyn.


- Det verste vi har sett er heldigvis veldig lenge siden og det var at noen hadde tisset i en salatgarnityrboks som sto sammen med maten. Vi har ellers sett mange rare og ekle ting som mugg i mange farger, lort fra gnagere, råtten mat og kjøtt oppbevart i romtemperatur på møkkete flater uten å være pakket inn, nevner Sletta.

Bedring siste to år
Hun forteller at hvis Mattilsynet etter et tilsyn vurderer at det er en helsefare forbundet med å spise i restauranten, stenger de den på dagen. Det skjer heldigvis ikke veldig ofte. Langt oftere varsler de tvangsmulkt, der driverne får en siste mulighet til å rette opp sine feil.

FASTBRENT: Denne stekepannen ser ikke akkurat ut til å være nyvasket.


I 2012 varslet Mattilsynet stenging, tvangsmulkt eller omsetningsforbud i 16 prosent av tilsynene. I 2013 var det sunket til 12 prosent. Så langt i 2104 ligger det også an til 12 prosent, ifølge Mattilsynets egne rapporter.

- Vi ser at tallene går ned, og det er en kombinasjon av at en del ting er blitt bedre, men også at vi bruker mer tid på å følge opp virksomhetene når vi ser alvorlige forhold. Vi slipper ikke før det blir bedre. Det krever mye ressurser, men er en god investering. Noe av det mest inspirerende vi gjør er når vi ser at vår innsats gjør en forskjell, forteller Sletta.

Les flere saker i Smaalenenes Avis


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere