RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant vann på månen

Sist oppdatert:
Den amerikanske beskytningen av månen har gitt resultater.

I oktober sendte NASA satellitten LCROSS inn i månens overflate med et smell.

På en pressekonferanse hos NASA fredag kveld kom det frem at resultatene av eksplosjonen viser at det er betydelige mengder vann der.

Det er analyser av støvskyene som reiste seg fra månens overflate etter de til sammen to eksplosjonene, som nå blir analysert.

Ennå gjenstår mye arbeid, men NASA mener likevel å kunne konstatere at støvskyen må bestå av betydelige mengder vann.

Rent praktisk vil forekomsten av vann gjøre det mye lettere å etablere base på månen. For det første trenger mennesker vann for å overleve, men vann kan også brukes til å lage drivstoff.

Svært viktig
- Dette er en meget stor oppdagelse som vil få stor betydning for de faste bosetningene som er planlagt på Månen fra 2020 og den betydelige menneskelige aktiviteten.

- Fordi mye av utforskningen av rommet ventes å få sitt utgangspunkt på Månen, deriblant fremtidige ferder til Mars, er dette en ytterst betydningsfull oppdagelse, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen:

Han sier at et av de største problemene med å etablere permanente baser er vannforsyning. Man trenger mye vann, og det ville vært svært dyrt å frakte alt fra jorda.

India først
USA er ikke det første landet som har konstatert at det finnes vann på vår måne. I september konstaterte også indiske vitenskapsmenn at det finnes vann på månen. Nærmere bestemt én liter vann på ett tonn med jord.

Les: – India har funnet vann på Månen

Men vann på vår nærmeste nabo forteller også mye om resten av solsystemet og universet. Ifølge NASA kan oppdagelsen også være med til å forklare solsystemets opprinnelse.

Andre stoffer
– Vi avslører nå mysteriene til vår nærmeste nabo og i forlengelse av det, vårt solsystem. Månen skjuler mange mysterier, og LCROSS har gitt oss et nytt kapittel i å forstå månen, sier Michael Wargo, leder for sjefen for NASAs måneforskning på NASAs hjemmeside.

I tillegg til vann har NASA også oppdaget spor av andre interessante stoffer.

- Det vil ta tid å analysere alle dataene fra LCROSS. Det er mye data. I tillegg til vann i Cabeus, er det også spor av andre interessante substanser. Disse områdene, som konstant ligger i skyggen, er virkelige kalde steder. Her konserveres materialer i milliarder av år, sier Anthony Colaprete som leder forskningen på data fra LCROSS.

Her er en video fra fredagens pressekonferanse på NASA:

Her ser du en lengre video om undersøkelsene som skal gjøres på månen fremover:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere