*Nettavisen* Nyheter.

Fant vikingskip under bakken

 

GRAVING: Utgravingene på Gjellestad startet mandag denne uka. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Arkeologene har fått bekreftet funn av et vikingskip på Gjellestad i Østfold. Skipet var en del av en begravelse.

28.08.19 16:50

Dette er det første bekreftede funnet av et vikingskip siden 1903, skriver TV2.

– Det er helt sikkert at dette er et skip. Mye av de øvre delene er pløyd bort, så det er nederste del av skipet som er igjen, sier utgravingsleder og arkeolog Christian Løchsen Rødsrud, til TV 2.

Les også: Arkeologer har funnet spor av et vikingskip i Halden

Arkeologene startet gravingen mandag denne uken, og har ifølge TV2 gravd seg inn langs en dreneringssjakt som de tror ble lagt her rundt 1950. Onsdag kunne de bekrefte at de hadde funnet et vikingskip under bakken.

– Vi har skrapt bort rundt 30 centimeter med matjord, og da kom seks nagler fram med en gang, sier Rødsrud til NRK.

Sjeldent

Grunnet sjakten har det kommet luft til, så skipet er noe skadet av fukten, men graden av fuktighet tilsier at resten av skipet kanskje kan ha blitt godt bevart, tror arkeologene fra Kulturhistorisk museum og Østfold fylkeskommune.

Les også: Fant 9000 år gammel storby

Det er Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo og fylkeskonservatoren i Østfold som står bak undersøkelsene av Gjellestad-feltet. Utgravingen avsluttes 6. september.

Klikk på bildet for å forstørre.  

UNDERSØKER: Arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen (fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune) og arkeolog Christian Løchsen (Riksantikvaren) starter undersøkelser av det sensasjonelle Gjellestad-feltet i Halden kommune. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Til TV 2 sier utgravingslederen at skipet som nå er funnet, var del av en skipsbegravelse. Funnet av vikingskipet skal være veldig sjeldent, og dette er det første skipet i en grav som undersøkes.

De tre vikingskipsgravfunnene tidligere her i landet er Gokstadskipet som ble funnet ved Sandefjord i 1880, Osebergskipet som ble funnet ved Tønsberg i 1904, og Tuneskipet som ble funnet ved Fredrikstad i 1867.

Varsomme

– Det er stort å sette i gang, og det blir spennende å se hva som skjer utover uka. Det tar nok ikke mange dager før vi kan støte på noe.

Det sa utgravingsleder og arkeolog Christian Løchsen Rødsrud fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo til NRK tidligere denne uken.

– Det som er viktig for oss nå, er at vi gjør så lite skade som mulig på funnet, samtidig som vi trenger å få ut mer informasjon for å finne ut hva vi skal gjøre videre, sa arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen til NTB da gravearbeidet startet.

I fjor undersøkte Norsk institutt for kulturminneforskning jordet i Halden med en georadar som viste omrisset av et skip. Bildene tyder også på at jordet har graver og bosetninger som kan være eldre enn Gjellestadskipet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.