Gå til sidens hovedinnhold

Fant vinskatt til flere hundre tusen

Har du noen gamle nedstøvete vinflasker i kjelleren? Ikke hell det ut før du vet hva de er verdt. Takserer Frank Haugen har funnet vin til mange titalls tusen kroner på hjemmebesøk hos helt alminnelige folk.

OSLO: 25. november klokken 18.00 går Norges første vinauksjon av stabelen i auksjonshuset Blomquist sine lokaler i Oslo. Det er Vinmonopolet som står bak auksjonen i samarbeid med Blomquist.

LES OGSÅ: Kom over skatt til 40 millioner

I forbindelse med auksjonen har folk sendt inn rundt 3000 flasker med vin til vurdering. Av disse vinene er drøye 1600 flasker akseptert til auksjonen. De to dyreste flaskene er vurdert til 25.000 kroner hver.

– Det har vært veldig bra med tilbud, vi har fått inn tre ganger så mye vin som vi regnet med, sier Arnt Egil Nordlien, som er produktsjef for auksjoner i Vinmonopolet.

Vinskatter i hjemmene

Frank Alm Haugen, bosatt på Lambertseter, driver Alm Taksering og er brennende opptatt av vin. Han er ikke ukjent med funn av dyr vin.

– Vin er en del av kunst- og antikvitetsbransjen. Det er ganske vanlig å komme over vin når på et oppdrag hjemme hos folk, sier Frank.

Han har jobbet med antikviteter og taksering i en årrekke. Nå er han spent på å se hvordan vinauksjonen slår an og hva som skjuler seg av vinskatter her i landet.

– Det er så mange flere som er opptatt av vin nå, så det er ikke så lett å sikre seg de aller beste flaskene på polet. De forsvinner kjapt. Det er hjemme hos folk man finner de spesielle flaskene nå, sier Haugen.

LES OGSÅ: Skjult Sinnatagg i klokke

Store verdier

Frank Haugen forteller at han var hjemme i et eksklusivt bo på vestkanten i Oslo for å taksere noe innbo. I kjelleren der fant han kasse på kasse med den aller fineste vin og champagne. Kun av de beste årganger.

– Jeg fikk helt sjokk, det var vin der for flere hundre tusen kroner, forteller han.

Men også mer beskjedne hjem kan huse vinskatter. På en sliten gammel gård et stykke utenfor Oslo gjorde han et overraskende funn.

– Det var nesten ikke mulig å komme frem med bil og jeg overdriver ikke når jeg sier at det er et av de mest lugubre stedene jeg har vært. Det var skitt overalt. Jeg var der for å taksere noen møbler, men i kjelleren fant jeg masse god vin, forteller Haugen.

Det var blant annet Cheval Blanc fra 1961 som i dag kan selges for rundt 15–20.000 kroner per flaske.

– Vi solgte den gang vinen i utlandet, sier han.

LES OGSÅ: Fant Quisling-avhør på avveie

Dyre dråper i do

Haugen har opplevd at mange ikke aner at de flaskene de har stående kan være verdt mange tusen kroner. Mange eldre villaer huser gamle vinlagre.

– Her er det gamle penger, og disse vinflaskene går ofte i arv. Mange av disse villaene har også mørke, fuktige kjellere som er ideelle for vinlagring. Fukt er ikke negativt når det kommer til vin. Når etikettene nesten sklir av, så har vinen det bra, sier Haugen.

Ifølge taksereren blir vinen man kjøper på polet stort sett drukket opp. De verdifulle flaskene som blir liggende hjemme hos folk er gjerne gaver, arv eller utenlandskjøp.

– Også en del champagne finnes, som kanskje har blitt spart til en spesiell anledning og så har anledningen ikke dukket opp, sier Haugen.

Kvalitet og lagring

Når det er sagt er det ikke all vin som egner seg for lagring. En gammel Blue Nun er nok ikke verdt så mye. Ei heller kunstnervinen som ble så populær på slutten av 60-tallet og 70-tallet.

– Etikettene på disse flaskene ble utformet av kunstnere, men innholdet er helt ordinært. Så har du en slik flaske ville jeg heller ha plassert den på peishylla enn å drikke den, sier Haugen.

LES OGSÅ: Kan kaste nytt lys over landssvikeren Albert Hagelin

Få en verdivurdering

I tillegg til kvaliteten på vinen er det avgjørende for verdien at den har blitt oppbevart bra.

– Arver du vin bør du undersøke hvordan du best skal oppbevare denne. Det bør være kjølig og mørkt, i hvert fall ikke på kjøkkenet, sier Haugen.

Haugen råder folk til å få vinen taksert før de heller den ut. Dette kan fort skje for eksempel i forbindelse med et skifteoppgjør når de etterlatte ofte har mye å gå gjennom.

Det er jo viktig at det blir et rettferdig arveoppgjør og det er jo greit å vite om en flaske er verdt 6000 eller 20.000 kroner, eller ingenting, sier Frank Alm Haugen.

LES OGSÅ: Serge ønsker salg av vin i sin butikk

Nettauksjon

I tillegg til auksjonen hos Blomquist den 25. november, blir det en egen nettauksjon. Så mange flasker er nemlig tilgjengelig.

Nettauksjonen startes 15. november og avsluttes 27. november klokken 20.00.

I etterkant av auksjonen skal det vurderes om auksjoner i Norge skal bli en årlig begivenhet.

– Det er ikke avgjort, men ut ifra responsen tror jeg nok det blir flere auksjoner ja. Men vi vet jo foreløpig ingenting om kjøperne, sier Vinmompolets Arnt Egil Nordlien.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud