RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fantastisk femmer

Sist oppdatert:
Vi har sett «Mannen som elsket Yngve». Her kan du lese hvorfor du bare må se den.

(YEYE): «November 1989. Muren faller i Berlin. På Kongsgård videregående skole i Stavanger er Jarle Klepp uvitende om at alt snart skal forandre seg. Enn så lenge har han alt; verdens beste kjæreste og verdens kuleste kompis. Sammen skal de snart debutere med Stavangers tøffeste punkband Mathias Rust Band. Men så dukker Yngve opp, den nye gutten i klassen.»

Fittesatan anarkikommando
Jarle Klepp har alt. Dame, kompis, band. Livet kan ikke bli bedre. Bandet har fått seg spillejobb, og nå må de bare øve inn de sangene de har. Hvilket allerede er en grunn til å se filmen - det er masse bra låter der, både som soundtrack og som bandet, Mathias Rust Band, har skrevet. Blant dem finner du «Fittesatan anarkikommando», en kjempefengende låt som man ikke skulle tro bare fantes på film. Men det er mye mer ved filmen enn bare bra musikk. Du lurer kanskje på hva som kan være så bra med en film som har et forholdsvis enkelt utgangspunkt?

Tennisgeni
Ja, for filmen er ikke bare en dans på røde roser. Da Yngve begynner i klassen, er det ikke så mange som tenker over det. Yngve er ikke den som gjør mest ut av seg - han er den stille, kanskje litt småsære typen som ingen, hvertfall ikke Jarle, har noe spesielt med. Men han blir nysgjerrig. Jarle og Katrine, dama hans, blir med Yngve på tennistrening. Og de blir overrasket - Yngve er et geni i tennis. Etterhvert begynner Jarle å møte Yngve uten de andre. Etterhvert må han spørre seg selv: er han forelsket i Yngve?

Dypere enn man skulle tro
Filmen er rett og slett en engasjerende film, og man føler virkelig med Jarle når det gjelder forvirringen og frustrasjonen - og samtidig fascinasjonen - rundt Yngve, og hva han egentlig føler. Og det er ikke bare lett. Filmen viser hvordan livet til Jarle forandrer seg, fra før Yngve kom og etter. Vi skal ikke si noe mer, men det er ikke rent lite som skjer. Alt vi kan si er at du kjeder deg ikke. Kanskje det har noe med at den skiller seg ut, både med at den foregår på slutten av 80-tallet, og ikke idag, og at det er i Stavanger, og ikke hovedstaden. Det er rett og slett utrolig mye som gjør «Mannen som elsket Yngve» til en film du sent vil glemme.

Genialt cast
Og det må sies at skuespillerne har gjort en utrolig bra jobb. Rolf Kristian Larsen spiller Jarle Klepp, og hans innsats er ikke mindre enn utrolig. Det er naturligvis et pluss at skuespillerne har Stavangerdialekt, det gjør det hele mer troverdig. I rollen som kompisen er det Arthur Berning som lykkes som Helge. Han passer perfekt til rollen som den lojale kompisen som alltid er der. Ida Elise Broch har du garantert sett i suksessen «Switch», men hun spilte faktisk inn «Mannen som elsket Yngve» først! Selv om hun er eneste jente, og ikke prater med dialekt, gjør hun en usannsynlig bra rolle som Katrine - jenta som er verdens beste kjæreste og i tillegg er flink til å si hva hun mener. Og sist, men absolutt ikke minst- selveste Yngve, spilt av Ole Christoffer Ertvaag. Filmen er hans debut, og vi synes han gjør en kjempebra innsats.

Terningkast 5
Dette er så absolutt en femmer, for det er en genial tolkning av hvordan det er å være mellom barn og voksen, og med alle de problemene det medfører. Som å bli usikker på sin seksuelle legning, når du trodde du visste den. Og når du blir nødt til å gå bak ryggen på vennene dine, eller ditche bandet - alle disse tingene er situasjoner du vil kjenne deg igjen i. Fantastiske skuespillere, fantastisk musikk, fantastisk setting og fantastisk historie. Har du ikke sett den må du søren meg komme deg ut til nærmeste kino.

Vil du høre demoer av låtene til Mathias Rust Band? Klikk deg inn her!
Har du sett den? Vi vil gjerne høre din mening!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere