Med bakgrunn i den økte pågangen på hjelpetelefoner for selvmordsforebygging den siste tiden, øker regjeringen bevilgningen til Kirkens SOS og Mental Helse med 10 millioner kroner, melder Helse- og omsorgsdepartementet mandag.

Både Mental Helse og Kirkens SOS har varslet at pågangen på deres hjelpetelefoner har vært så stor etter Ari Behns bortgang, at de ikke får svart mer enn rundt 60 prosent av dem som ringer.

Les også: Märtha Louise etter Ari Behns død: – Vi er i dyp sorg og smerte alle sammen

– Jeg er veldig glad for den innsatsen som både frivillige og ansatte legger ned i våre ulike hjelpetelefoner og chat-tjenester. For mange er det en trygghet å vite at noen er der for å lytte når det trengs, sier helseminister Bent Høie (H).

– Hjelpetelefonene melder at de ikke får svart alle som ringer inn, derfor ønsker vi nå å styrke dette tilbudet.

Trenger du hjelp? Mental helse kan nås hele døgnet på telefon: 116123.

Bevilgningene til Mental Helses hjelpetelefon vil dermed øke til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner.

Les også: Reagerer etter Ari Behns dødsfall: – Kunne vi ikke hørt noe av denne rosen mens han var i live?

Det er hjelp å få

Høie ber samtidig Helsedirektoratet så raskt som mulig om å gå ut med ny og oppdatert informasjon om hvor mennesker som har selvmordstanker, eller som er bekymret for andre, kan søke hjelp.

– For å hindre at mennesker tar sitt eget liv, må vi sørge for at de som sliter, får hjelp når de trenger det. Derfor vil vi nå synliggjøre ytterligere hvor man kan få hjelp. Det kan være å ringe legevakten på telefon 116 117, en hjelpetelefon, eller å kontakte fastlegen sin. Det er hjelp å få, sier Høie.

Regjeringen arbeider også med en ny handlingsplan for forebygging av selvmord.

Les også: Morten Krogvolds innlegg om Maud Angelica går viralt

En dødelig sykdom

Under bisettelse holdt Ari Behn og prinsesse Märtha Louises datter Maud Angelica en rørende talen til faren, hvor hun oppfordret de som sliter til å søke hjelp.

– Pappa må ha vært så sliten at han må ha følt at han ikke hadde noen annen utvei enn å dra fra denne verden. Men der tror jeg han tok feil. Det er alltid en utvei, sa Maud Angelica.

Les også: Amerikansk stjerneprodusent om den spesielle tiden med Ari Behn: – Håper barna vet hvor kul faren deres var

– Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Du kan få hjelp og ting kan bli bedre. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også.