*Nettavisen* Nyheter.

Får 19.000 livvakter

Foto: Charles Dharapak (AP)

Barack Obamas tiltredelse er sårbar for selvmordsangrep og gisselsituasjoner, ifølge en sikkerhetsvurdering.

13.01.09 17:54

Sikkerhetsmyndigheter i USA mener Barack Obamas presidenttiltredelse tirsdag 20. januar i Washington D.C. er et yndet terrormål.

«Selv om ingen troverdig eller konkret trussel er fremsatt eller under etterforskning, så vil den kommende tiltredelsen av Barack Obama uten tvil være et yndet mål for både utenlandske og hjemlige terrorister», opplyser Homeland Security på sine nettsider.

Amerikansk etterretning har gjennomført en sikkerhetsvurdering som slår fast at oppmerksomheten begivenheten genererer, tilstedeværelsen av høytstående politikere, samt betydningen av å ta i ed USAs første svarte president, gjør tiltredelsen sårbar for terrorangrep, ifølge nyhetsbyrået AP.

Frykter selvmordsbombere
Det fremgår også i rapporten at analytikernes største frykt er bruken av improviserte sprengladninger, en gisselsituasjon eller selvmordsbombere.

Sikkerhetsopplegget vil først og fremst være konsentrert i Washington D.C., men FBI og Homeland Security mener også at hoteller, restauranter, offentlige plasser og veier i utkanten av hovedstaden kan være sårbare for angrep.

Leder for Homeland Security, Michael Chertoff, sier at sikkerhetsberedskapen rundt presidenttiltredelser ble høynet betraktelig etter angrepene 11. september 2001.

- Så vidt jeg vet så vil denne tiltredelsen ha det beste sikkerhetsopplegg noensinne, sier Chertoff.

Obama skal sverge på bibelen til Abraham Lincoln når han tiltrer som president på Capitol Hill kl. 18.00 tirsdag kveld norsk tid. Det blir satt opp ti store TV-skjermer samt 100 høyttalere for publikum.

To millioner besøkende
Ifølge noen anslag vil det være mellom 1,5 og to millioner besøkende i hovedstaden under tiltredelsen. Innbyggertallet i Washington D.C. er normalt 600.000.

Presidenttiltredelser har aldri generert slike store folkemengder, og 8000 politimenn og 11000 soldater skal bistå med sikkerheten under tiltredelsen. Det er Secret Service som har hovedansvaret for sikkerheten på arrangementet.

Et område på ni kvadratkilometer i hovedstaden blir hermetisk lukket og forseglet fra mandag til onsdag. I tillegg blir luftrommet over byen og vannveiene midlertidig stengt.

Publikum som skal overvære tiltredelsen blir sluset gjennom 13 kontrollposter, og de blir nektet å ha med seg gjenstander som ryggsekker, vannflasker og paraplyer inn på området.

Etter innsettelsen blir det en militærparade hvor presidentfamilien vandrer opp Pennsylvania Avenue til Det hvite hus.

Kjempefest i hovedstaden
Deretter er det duket for en kjempefest i hovedstaden og byens vannhull har fått forlenget skjenkebevillingen med flere timer i anledning av begivenheten.

Obama arrangerer ti offisielle ball og i tillegg vil det bli arrangert en rekke private markeringer i hovedstadsområdet. Mange av ballene vil gjeste celebriteter som Sting, Elvis Costello, Spike Lee, Anne Hathaway, Tim Robbins og Susan Sarandon.

Obama skal også arrangere ball for de fattige nabolagene i hovedstaden og tilby billige billetter for dem som sliter økonomisk.

- Dette er en presidenttiltredelse for alle amerikanere. Jeg ville forsikre meg om at det blir et ball som vil være åpent for vårt nye nabolag her i Washington D.C., sa Obama i forrige uke.

Obama blir USAs 44. president.

Kilder: Associated Press, AFP, Homeland Security

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag