*Nettavisen* Nyheter.

Får 3000 kr i minuttet

Foto: Pablo Martinez Monsivais (Ap)

Vil trolig samle inn tre milliarder kroner.

12.01.12 21:31

Det er snaue 300 dager igjen til presidentvalget i USA. Republikanerne har ennå ikke valgt sin presidentkandidat, men Mitt Romney er favoritten.

Valgkamp er dyrt, og kandidatenes suksess er ofte avhengig av hvor mye penger de klarer å samle inn.

Men president Barack Obama ligger allerede svært godt an. Han skal allerede ha samlet inn én milliard norske kroner.

- En ganske god start
I de tre siste månedene av 2011 ble det samlet inn 68 millioner dollar til Obamas valgkamp, noe som tilsvarer 408 millioner norske kroner i dagens kurs. Dette utgjør drøye 3000 norske kroner i minuttet.

- Dette er en ganske god start, sier Obamas valgkampleder Jim Messina, skriver The New York Times.

Over 583.000 mennesker har donert penger til Obama i fjerde kvartal av 2011, ifølge Messina.

Og totalt har det blitt samlet inn 222 millioner dollar til Obamas valgkampkasse. Dette tilsvarer 1,3 milliarder kroner.

Kan ende med 2,7 milliarder
Dersom Obama fortsetter å samle inn penger i samme tempo, så vil han ende opp med et totalbeløp på 448 millioner dollar, som tilsvarer 2,7 milliarder norske kroner i dagens kurs.

Det er dog ventet at givergleden til velgerne blir større jo nærmere en kommer selve valgdagen. Det innebærer at Obama kan forvente enda mer penger i kassen.

Det er tidligere blitt spekulert på at han kan få inn så mye som én milliard dollar, altså seks milliarder kroner. Republikanerne har blant annet brukt Obamas milliardvalgkamp som et påskudd til å kreve mer penger av sine tilhengere.

Trenger donasjoner
Men valgkampleder Messina avviser at Obama vil få inn en milliard dollar i donasjoner.

- Altfor mange av Obamas tilhengere tror faktisk at denne valgkampen ikke trenger deres donasjoner, eller ikke trenger dem ennå, for å konkurrere og vinne. Men det er feil, sier Messina.

Obama har også gjort det klart for sine tilhengere under innsamlingsmøter at han trenger donasjonene deres sårt.

- Hovedbudskapet jeg har til dere, er at om dere vil investere like mye blod, svette og tårer som dere gjorde i 2008, så er jeg overbevist om at vi vil vinne dette, sa Obama til sine støttespillere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.