RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får 725.000 kroner: - Jeg ble seksuelt misbrukt av en politimann

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fylkeskommunen mener overgrepet fant sted og gir mannen 725.000 kroner i oppreisning.

Oppreisningssekretæriatet i Akershus fylkeskommune har i et vedtak gitt 725.000 kroner i oppreisning til en 43 år gammel mann, som hevder han ble utsatt for seksuelt overgrep av en politimann.

«Oppreisningsutvalget finner etter en samlet vurdering av sakens opplysninger og de ovenstående beviskrav at søker var utsatt for et seksuelt overgrep fra støttekontaktens side da han var plassert av Bærum kommune», konkluderer oppreisningssekretæriatet i avgjørelsen, som Nettavisen har fått tilgang til.

Det angivelige overgrepet har tidligere blitt etterforsket av Spesialenheten for politisaker og henlagt på bevisets stilling.

Henleggelsen ble klaget inn for Riksadvokaten, som også henla saken.

Sekretæriatet i Akershus fylkeskommune mener likevel at overgrepet har funnet sted, og har nå tilkjent mannen til sammen 725.000 kroner i oppreisning.

- Jeg har aldri før fått tårer i øynene, men da vedtaket kom så fikk jeg det. Jeg ble seksuelt misbrukt av politimannen, og for første gang ble jeg trodd. For første gang ble jeg tatt på alvor, sier 43-åringen «Per» til Nettavisen.

Politimannen reagerer på sin side med sjokk, og forteller at han ikke ante at det var blitt utbetalt oppreisning.

- Jeg er i sjokk. Jeg har selvfølgelig aldri gjort dette, og hadde du kjent meg så hadde du skjønt hvor absurd dette er, sier politimannen. Han visste ingenting om avgjørelsen før Nettavisen ringte.

Hendelsen
Overgrepet det er utbetalt oppreisning for, skal ha skjedd da den i dag 43 år gamle mannen var 15 år gammel og plassert på barnehjem i Akershus av Bærum kommune.

Ifølge dokumentasjonen Nettavisen sitter på, har den 43 år gamle mannen i dag store psykiske problemer, og en spesialsykepleier mener at dette blant annet skyldes hendelsen som skal ha funnet sted i 1985.

Den angivelige overgriperen var en mann som den gang var politi, og som fortsatt jobber i politiet et annet sted i landet.

Politimannen var støttekontakt for den i dag 43 år gamle mannen da han bodde på et barnehjem i Akershus.

Fylkeskommunen har lagt til grunn at overgrepet fant sted da mannen skulle kjøre gutten hjem fra et av besøkene.

I avgjørelsen fra fylkeskommunen heter det at det var på en parkeringsplass nedenfor barnehjemmet, at politimannen skal han ha stoppet bilen og begynt å snakke om sex med den 15 år gamle gutten. Dette skal da ha utviklet seg til et overgrep.

Dette overgrepet skal ha blitt avbrutt da en ansatt ved barnehjemmet kom ned til bilen. Da politimannen oppdaget den ansatte, dyttet han gutten ut av bilen og kjørte vekk fra stedet, ifølge 43-åringen.

Etter hendelsen skal den ansatte ved barnehjemmet ha tatt ham med til Holmenkollen kafé og kjøpt napoleonskake til ham. Den da 15 år gamle gutten var sikker på at den barnehjemsansatte hadde skjønt hva som skjedde, og at kaken var et plaster på såret, heter det i dokumentene Nettavisen har fått tilgang til.

3683259

Spesialenheten for politisaker
Hendelsen ble i 2010 anmeldt til Spesialenheten for politisaker som etterforsket saken og henla den «etter bevisets stilling».

Spesialenheten slo fast at den ikke hadde grunn til å trekke 43-åringens troverdighet i tvil, men at ingen beviser støttet hans beskyldninger.

I avgjørelsen fra oppreisningssekretariatet i Akershus fylkeskommune står det: «Det er ingen andre bevis eller forklaringer, utover søkers anførsel, som støtter opp under at han skal ha blitt seksuelt misbrukt av støttekontakten. Den angitte overgriperen har beskrevet påstanden om seksuelt misbruk som absurd, mens en ansatt ved (...) ikke kunne huske at han hadde sett søker og støttekontakten i bil i nærheten av barnegården da det anførte overgrepet skulle ha funnet sted. På dette grunnlaget fant ikke Spesialenheten for politisaker å frata støttekontakten hans stilling... (i politiet red.anm.). Spesialenheten vurderte imidlertid at mange av de opplysningene som søker hadde gitt, med stor grad av sannsynlighet medførte riktighet».

Oppreisningssekretæriatet fortsetter med å skrive at det legges stor vekt på uttalelsene til spesialsykepleieren som har utredet 43-åringen.

Spesialsykepleieren
Spesialsykepleieren skrev: «Etter min faglige vurdering har denne hendelsen påført han stor skade, da han i etterkant ikke har brydd seg særlig om seg selv, eller de valg han har tatt, han tok gjerne på seg skylden for det andre gjorde også. Etter en oppvekst preget av vold og svik fra voksne, har denne hendelsen bare understreket hans manglende tillit til mennesker og til livet generelt».

Spesialsykepleieren forteller også at hun tok 43-åringen med til stedet der overgrepet skal ha funnet sted i 1985, og at mannen reagerte på en måte som er forenlig med posttraumatisk stress syndrom. «Han kunne peke ut plassen der det hadde skjedd, og var tydelig påvirket med at han stivnet til, forandret ansiktsuttrykk og gråt oppriktig» står det i vedtaket.

Politimannen
Nettavisen har hatt en lang samtale med politimannen. Han synes det er utrolig vanskelig å forsvare seg mot de indirekte beskyldningene som nå kommer fra fylkeskommunen gjennom oppreisningen som er gitt.

- Å bli beskyldt for noe slikt et kvart århundre senere er utrolig vanskelig. Dette har vært en helt forferdelig sak for meg, og jeg trodde at jeg var ferdig med den da spesialenheten henla den. Husk at jeg er uskyldig til det motsatte er bevist. Jeg er ikke dømt i denne saken, den fikk heller ikke noen konsekvenser for meg ansettelsesmessig, sier politimannen.

I denne runden fikk han heller ikke anledning til å forsvare seg fordi fylkeskommunen vurderte søknaden om oppreisning uten at han fikk uttale seg.

- Jeg har overhode ikke blitt gjort til part i saken og har ikke fått anledning til å forsvare meg, sier politimannen.

Advokaten
- Jeg kommer nå til å gjøre Spesialenheten for politisaker oppmerksom på denne avgjørelsen, sier Arne Meltvedt, som representerer mannen som nå har fått oppreisning.

Meltvedt klaget spesialenhetens henleggelse inn for Riksadvokaten som avviste klagen. Meltvedt vil også gjøre Riksadvokaten oppmerksom på avgjørelsen.

- Fra et mennesklig synspunkt er dette veldig godt for min klient. Det sier han jo også selv.

- Har det vært vanskeligere for ham å bli hørt i denne saken fordi mannen han har anklaget er politi?

- Det har jeg ingen grunn til å si, sier Meltvedt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere