RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: flickr: sara.atkins (CC/Scanpix)

Får 800.000 for å studere

Sist oppdatert:
Fikk skreddersydd jobb - men universitetet i Sør-Afrika sier nei.

Eks-biskop i Stavanger, Ernst Baasland, får en årslønn på 729.800 kroner for å undervise ved Stellenbosch University i Sør-Afrika.

Nettavisen omtalte sluttavtalen med departementet 2. september. I etterkant er Baaslands kone Bodhild siktet for grovt bedrageri av 5,5 millioner og sønnen Bjarte dømt til fire års fengsel .

Les også: Får 730.000 kroner i lønn

- Vil ikke invitere ham
Dette synes ikke universitet i Sør-Afrika noe om:

- Stellenbosch er kjent med oppslagene i Norge, som førte til at doktor Baasland trakk seg som Stavanger-biskop. Vi er klar over at det ikke er reist sak mot Dr. Baasland, men i lys av de uheldige omstendigheter har universitetet bestemt seg for å ikke invitere Dr. Baasland tilbake til Sør-Afrika for å fortsette sine studier på nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonssjef ved Stellenbosch-universitetet, Mohamed Shaikh, til Dagbladet.

Dette kan få konsekvenser for visumtype og dermed også lengde på oppholdet for Baasland, men biskopen lar seg ikke stoppe og reiser til Sør-Afrika i november.

Baasland får også et reisestipend på 90.000 kroner for engasjementsperioden.

Revurderes neste år
- Universitetet bestemmer selv hvem de vil invitere på arbeidsvisum og det er det denne saken handler om. Det er gitt en åpning om å revurdere arbeids-invitasjon i 2010. Baasland vil oppholde seg ved universitetet som planlagt, men uten en forpliktelse om undervisning og veiledning og på turistvisum, sier ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen til Nettavisen.

Hun bekrefter at dette ikke endrer noe på Baaslands arbeidsavtale:

- Den manglende arbeidsinvitasjonen fra Stellenbosch endrer ikke arbeidsavtalen. Vi var kjent med at Baasland trengte noe tid til faglig oppdatering etter ti år som biskop. Han oppholder seg nå ved universitetet i Tübingen, Tyskland og nå i oktober skal han blant annet gjesteforelese i Beijing, sier hun til Nettavisen.

«Ansvarlig arbeidsgiver»
Arbeidsavtalen mellom Kultur- og kirkedepartementet (KKD), som gjelder et engasjement i perioden 15. juni i 2009 til 31. desember 2010, viser at:

«Ernst Baasland er ansatt som seniorrådgiver i et midlertidig engasjement (...) Han er ikke engasjert i noe konsulentoppdrag for departementet (...)»

- Vi har forsøkt å være en ansvarlig arbeidsgiver og har blitt enige med Baasland om denne avtalen, sa ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i Kultur- og kirkedepartementet til Nettavisen 2. september.

Tidligere Stavangerbiskop Ernst Baasland og kona Bodhild ble slått personlig konkurs, etter at sønnen Bjarte spilte bort familieformuen og mer til.

Baasland trakk seg som biskop i Stavanger 15. juni 2009.

- Veldig spesiell sak
- Hva synes du om denne avtalen?

- Jeg synes den har fått en god form. Baasland har sosiologisk kompetanse, hvilket gjør at han er egnet til å undervise ved Stellenbosch University i Sør-Afrika, sa ekspedisjonssjefen til Nettavisen.

- Engasjementet har ikke vært utlyst offentlig. Betyr det at denne stillingen er skreddersydd for Baasland?

- Ja, det er den! Vi er hans arbeidsgiver frem til 31. oktober 2010, og etter det går han trolig av med pensjon, sa hun.

- Skjer det ofte at dere igangsetter slike engasjement?

- Nei, det gjør det ikke. Men dette er en veldig spesiell sak, det vet jo de fleste, svarte Vad Nilsen.

60.000 kroner ned i lønn
- Hva kan du si til at Baasland lønnes i lønnstrinn 81 (tilsvarende 729.800 kroner, ifølge statens lønnsregulativ)?

- Det er en rimelig lønn, ut fra det som er hans bakgrunn. Han har gått litt ned i forhold til biskoplønnen, forklarte ekspedisjonssjefen.

Stavanger bispedømmeråd opplyser til Nettavisen at Baasland som biskop fikk 789.600 kroner i lønn, tilsvarende lønnstrinn 84.

Baasland flyttet ut av biskopboligen 15. juni. Hvordan finansieres hans bolig i Sør-Afrika?

- Der blir vi nok enige, det fins gode alternativer på Campus. Han bodde bra der da han var på besøk i vår, sa Vad Nilsen til Nettavisen.

- Tragisk sak
Slik forklarte Baasland selv hvorfor han valgte å gi seg som biskop etter 11 år:

«Allerede i sommer begynte jeg å se at den tragiske saken i vår familie kunne skade tjenesten som biskop og hindre arbeidet i bispedømmet. Det å oppdage de mange låneopptakene og å se smerten hos långiverne, har vært en stor påkjenning. I tillegg kom konkursbegjæringen som oppleves urettferdig, og som er vanskelig å leve med som biskop.

På tross av all støtte og oppmuntring jeg har fått både i bispedømmet og fra hele landet, har jeg likevel valgt å avslutte tjenesten til sommeren. Belastningene det siste halve året har vært så store at jeg ikke ønsker at den nåværende situasjon skal fortsette.»

Tilståelsesdom
Sønnen Bjarte Baasland ble i Oslo tingrett 2. oktober, dømt til fire års fengsel for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner.

Senere i høst kommer boken om ham, utgitt av Schibsted forlag.

Les også: - Hotellregning for én mill

Biskopsønnen kommer til å anke dommen, som ga seks måneder lenger fengselsstraff en aktor krevde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere