Gå til sidens hovedinnhold

Får askeskyen konsekvenser for deg?

Flere europeiske land rammes. USA-trafikken kan også påvirkes.

De nye kraftige utbruddene fra vulkanen på Island har allerede tidvis lammet Irland og Spania. Hele 19 flyplasser i Spania er stengt som følge av askeskyen, som strekker seg innover de sørlige delene av Europa. Det er også en viss fare for at flyplasser i Frankrike kan bli rammet i løpet av helgen, fordi asken presses nordover fra Spania.

Ifølge Reuters vil det sannsynligvis ikke skje før på mandag.

De siste modellene fra meterologisk institutt viser at store deler av Europa ser ut til å gå klar av de verste askeskyene.

Kan skape problemer mot USA
Derimot fører luftstrømmene i Atlanterhavet til at store deler av asken nå presses nordover mot Grønland. Og det er over Grønland svært mange av flyvningene til Nord-Amerika går.

- Så langt har vi klart å fly nord for utbruddet på en ganske nordlig rute til USA. Til en viss grad flyr vi også over. Slik har det egentlig vært helt fra starten av, men det er spennende å se hva som skjer nå fremover, sier pressevakt i SAS til Nettavisen lørdag ettermiddag.

SAS har fått avårde de fleste flyvninger til Sør-Europa lørdag, til tross for askeskyen.

Vanskelig å forutse
Ifølge Meteorologisk institutt er det vanskelig å si hva som skjer med flyvningene til USA når asken trekker seg nordover.

- Det ser ut som det er et belte som strekker seg nordover, men det er ikke så veldig konsentrert. Beltet ser ut til å være omtrent det som treffer vestkysten av Norge i dag, og det har ikke ført til stenging av noen flyplasser, men det er stengt i Nordsjøen, sier Odd Strandin ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Continental Airways, som er det eneste flyselskapet som flyr direkte til USA fra Norge, opplyser på sine nettsider at flyvninger til og fra alle sine destinasjoner i Europa, inkludert Oslo, kan oppleve forsinkelser eller kanselleringer på grunn av askeskyen.

De siste animasjonene for askeskyens bevegesler kan du se under.

Kommentarer til denne saken