Får bare strøm med kontantkort

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix

Ti strømkunder i Bergen er så dårlige betalere at BKK bare vil selge dem strøm på kontantkort. 1000 strømkunder her i landet har en slik ordning.

18.04.06 11:53

I to måneder har BKK kunnet tilby ordningen der kunder som ikke kommer seg ut av regningsspiralen, kjøper strøm på forhånd. Prinsippet er det samme som kontantkort på mobiltelefon. Kundene fyller opp et kort med en sum etter eget ønske. Kortet settes inn i en kortleser som er tilknyttet strømmåleren i hjemmet. Den elektroniske leseren avleser hvor mye strøm som er blitt kjøpt, og fyller opp måleren med strøm.

Fyller på bensinstasjon
- Det laveste beløpet man kan kjøpe strøm for er 100 kroner. Deretter stiger det etter ønsket beløp. Prisen per kilowatt time samsvarer med den flytende prisen ordinære strømkunder får, pluss nettleien, forteller fagansvarlig Rolf Hansen i inkassoavdelingen hos BKK, til iBergen.no.

Kortene kan kun fylles opp på Hydro Texaco-stasjonen i NKP-huset i Bergen sentrum, eller hos BKK på Sandsli. Dersom strømmåleren skulle gå tom for strøm før man får tid til å fylle på kortet, finnes der en nødkreditt på 100 kroner.

- Kunden kan trykke på en rød knapp på måleren og umiddelbart få strømmen tilbake hvis den går i svart. 100 kroner blir da trukket fra neste gang vedkommende fyller opp kortet på bensinstasjonen, forklarer Hansen.

1000 kunder i Norge
Systemet er relativt ungt i Norge. BKK har hatt tilbudet et par måneder, mens kraftselskapene Skagerak og Eidsiva allerede har hatt det en stund. Til sammen får cirka 1000 strømkunder i Norge strøm på kontantkort. Først og fremst er tilbudet rettet mot kunder som har problemer med å gjøre opp for seg, men BKK håper på at målgruppen kan utvides.

- I Storbritannia er det helt vanlig med kontantkort for strøm. Håpet er at det skal bli det i Norge også. Pendlere ville jo være en utmerket målgruppe for dette, mener Hansen. Han liker ikke å snakke om de dårlige betalerne av frykt for at det vil stigmatisere kundene.

- Vi har brukt mye ressurser på dette og håper det vil fungere. I halvannet til to år har vi slitt med å få det til. Dette er bare starten, så vi får føle oss frem og se hvordan det går, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.