Får barna dine sovepiller?

Foto: Thinkstock

Barn og unge bruker stadig mer av sovemiddler beregnet for godt voksne.

11.01.13 20:51

(SIDE2): Barn og unge bruker stadig mer sovemedisiner. En gruppe forskere ved Folkehelseinstituttet har sett på utviklingen i bruken fra 2004 til 2011, og studien viser økende bruk av sovemidler med virkestoffet melatonin.

- Vi ser at det er en klar økning i et legemiddel som ikke er godkjent til bruk for barn, sier Ingeborg Hartz, en av forskerne bak studien.

Aldersgrense 55 år

Økningen gjelder sovemedisiner som inneholder virkestoffet melatonin. Dette stoffet er bare godkjent til kortvarig behandling av søvnproblemer hos voksne over 55 år. Likevel fordoblet bruken blant personer i aldersgruppen 0-17 år seg på sju år.

- Det er en grunn til at dette stoffet ikke er godkjent for personer under 55 år. Det er at stoffet er altfor dårlig studert. Vi vet for lite om hva som skjer når vi spiser dette hormonet,

Melatonin er et hormon som innvirker på døgnrytmen. Men det påvirker også kroppen på andre måter, blant annet kjønn og menstrasjonssyklusen.

- Vi vet for lite om hvordan kroppen påvirkes når vi spiser dette hormonet. Vi er bekymret for hva som skjer når unge som skal inn i puberteten får i seg dette, sier Hartz.

Forskerne har tatt utgangspunkt i data fra det nasjonale Reseptregisteret. Dermed har alle personer i aldersgruppen 0-17 år vært med i studien. Det vil si omtrent en million mennesker.

Foto: Høgskolen i Hedmark

Store mengder
Halvparten av alle gutter mellom 9 og 13 år som hentet sovemedisin med melatonin, tok ut så store mengder at det tilsvarte daglig bruk eller mer i ett år. Utskrivingen av resepter på alle typer sovemidler tredoblet seg blant jenter mellom 13 og 17 år.

- Vi ser at når sovemedisinen først tas i bruk, så tas den i bruk i store mengder, sier Hartz.

Søvnmangel er vanlig blant ADHD-pasienter. Og i disse tilfellene kan melatonin være en god løsning.

- Selv om det ikke er godkjent til bruk for barn er det et bedre alternativ enn vanedannende midler. Og grunnen til hyppigere bruk av dette stoffet henger sammen med denne diagnosen og det er et godt behandlingsmiddel, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Han anser sovemiddelet som sikkert og legger vekt på positive sider og forklarer virkemåten til melatonin.

- Hormonet finnes allerede naturlig i hjernen og dannes her. Ved søvnproblemer kan tilførsel av stoffet forsterke produksjonen og hjelpe døgnrytmen. Det som også er viktig å understreke er at melatonin ikke er vanedannende. Det er viktig med tanke på barn og unge, sier Madsen.

I 2011 var det ett- og toåringer som brukte mest sovemidler. Barn som var noen år eldre brukte mindre, mens bruken igjen økte fra seks-sjuårsalderen, altså hos barn som nylig har begynt på skolen.

50 til 60 prosent av barn og unge som fikk resept på sovemidler, fikk samtidig resept på legemidler til behandling av kroniske sykdommer, med ADHD som vanligste tilleggsdiagnose.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag