*Nettavisen* Nyheter.

Får beholde OL-gullet

USAs stafettlag på 400 meter i OL i 2000 får beholde gullet de vant, til tross for Jerome Youngs dopingsak. Det ble endelig avgjort torsdag.

21.07.05 12:50

Fem år etter OL i Sydney ble det endelig klart at Michael Johnson får beholde det siste av sine fem OL-gull, som han vant på 4 x 400 meter med USA. Fire andre medlemmer av gullaget får også beholde sine medaljer. Retten avgjorde imidlertid at Jerome Young, som ble dopingtatt i 1999, skal miste sin gullmedalje.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ønsket at hele det amerikanske laget skulle miste sine medaljer, på grunn av Youngs dopingbrudd i 1999, som den amerikanske OL-komiteen holdt skjult for omverdenen.

IAAF sier ifølge Reuters at de er ekstremt skuffet over torsdagens avgjørelse, men at de må akseptere den som endelig og bindende. I USA tok man i mot avgjørelsen med begeistring. Avgjørelsen, som ble tatt av Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Sveits torsdag, er endelig og kan ikke ankes.

CAS uttalte at IAAFs regelverk under OL i 2000 ikke tillot at et helt lag kunne diskvalifiseres på grunn av én enkeltutøvers handlinger.

I 2004 uttalte CAS at Young ikke burde fått tillatelse til å delta i Sydney-OL fordi han testet positivt for nandrolon i 1999. Under en hemmelig høring i USA bestemte man seg for å ignorere den positive dopingtesten og sende Young til Sydney. Etter CAS-dommen i 2004 bestemte IAAF seg for at USAs resultat skulle annulleres og gullet tilkjennes Nigeria, som ble nummer to.

Den amerikanske OL-komiteen anket dette til CAS med begrunnelse i at hele laget ikke måtte straffes for Youngs dopingsynder.

Den internasjonale olympiske komité skal 6. august avgjøre om Young mister medaljen eller ikke. Amerikaneren ble i 2004 utestengt på livstid etter at han testet positivt for EPO. Tvillingene Alvin og Calvin Harrison, som også løp stafetten i Sydney og får beholde sine medaljer, er for tiden utestengt for andre dopingovertredelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.