*Nettavisen* Nyheter.

Far dømt til ni års fengsel for mangeårige overgrep mot datteren

- Han som skulle vært noe trygt for henne, ble den uforutsigbare overgriperen.

11.06.15 21:27

En mann i 40-årene fra Romerike i Akershus er dømt til ni års fengsel og til å betale 300.000 kroner i oppreisning til datteren han utsatte for grove seksuelle overgrep i seks år.

Datteren var i ferd med å begynne i 1. klasse på barneskolen første gangen faren misbrukte henne seksuelt. I de påfølgende seks årene ble hun utsatt for gjentatte overgrep.

- Måtte leve dobbeltliv
Overgrepene skal ha stoppet da faren mente hun var stor nok til å skjønne at det var feil. Han truet da med å drepe henne hvis hun fortalte noe til moren eller andre.

Flere år etter siste overgrep anmeldte jenta sin far til politiet.

I sin behandling av saken la tingretten vekt på den påkjenningen datteren har blitt utsatt for.

- Han som skulle vært noe trygt for henne, ble den uforutsigbare overgriperen. Fornærmede opplevde overgrepene som kvalmende og ekle. I sin dagbok gir hun uttrykk for at faren opptrådte slik at hun måtte leve et dobbeltliv. Hun fikk seg ikke til å si fra til noen. Skadevirkningene av overgrepene har vært store, står det i dommen.

Hevdet datteren var sur på ham
Da mannen møtte i Øvre Romerike tingrett i forrige uke, erkjente han seg ikke skyldig. Han mente tvert imot at datterens anmeldelse kom fordi hun var sur på ham fordi han ikke hadde gitt henne 600 kroner hun ba om.

Retten finner jentas forklaring troverdig, og dømte mannen til ni års fengsel. Dommeren mente i utgangspunktet at ti års fengsel er en passende straff, men på grunn av lang saksbehandlingstid fikk ha ett års mildere straff.

- Hovedforhandlingen ble holdt om lag tre år og åtte måneder etter at anmeldelsen ble inngitt. For å kompensere for den belastningen tiltalte er påført ved den altfor lange saksbehandlingstiden reduseres straffen til fengsel i ni år, står det i dommen.

Nettavisen har vært i kontakt med mannens advokat, Vidar Lind Iversen, som opplyser at dommen blir anket.

- For øvrig har jeg sett svakheter ved rettens argumentasjon, og dette vil få fokus under ankeforhandlingen. På generelt grunnlag vil jeg si at det er vanskelig å føre bevis i denne type saker, men at det ikke skal gå ut over rettssikkerheten. Det er en fare når retten må synse om troverdighet uten noen særlige bevis, sier Iversen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag