*Nettavisen* Nyheter.

Får drøyt 50 kroner til å handle for per måned

Et syrisk flyktningbarn i Jordan sitter i en handlevogn, mens mammaen handler matvarer for matkupongen hun har fått av Verdens matvareprogram. Ettersom Verdens matvareprogram ikke får inn nok penger fra verdenssamfunnet, har de vært nødt til å kutte støtten til syriske flyktninger som bor utenfor flyktningleirene i Jordan og Libanon. Foto: Muhammad Hamed (Reuters)

Økning i antall flyktninger som reiser tilbake til krigsherjede Syria fordi leveforholdene i nabolandene er elendige. - Katastrofen blir dypere for stadig flere, sier Jan Egeland.

06.10.15 11:27

I løpet av august måned har nesten 4000 syriske flyktninger i Jordan reist tilbake til det borgerkrigsherjede hjemlandet Syra. Dette er omtrent dobbelt så mange som i juli måned, opplyser Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Organisasjonen omtaler det som en svært bekymringsfull trend.

- Det at mange nå returnerer til Syria, viser hvor fortvilet situasjonen er for veldig mange mennesker i nabolandene. Der har de nå vært i opptil fire år i håp om at krigen skulle ta slutt og i håp om å starte et nytt liv med arbeid og nye muligheter, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

Over fire millioner syrere har flyktet til nabolandene, som opplever en enorm belastning sammenlignet med europeiske land. FN og andre organisasjoner har mottatt kun halvparten av de økonomiske bidragene som de mener trengs for å hjelpe flyktningene i Syrias naboland.

Syv dollar i måneden
Videre har Verdens matvareprogram (WFP) gjort kraftige kutt i støtten til flyktningene i Jordan. WFP bistår en halv million syriske flyktninger som bor utenfor flyktningleirene i Jordan.

Hver syriske flyktning fikk matkuponger eller e-kort til en verdi for 28 amerikanske dollar per måned. Men ettersom organisasjonen ikke får inn nok bistand og støtte fra verdenssamfunnet, måtte de komme med drastiske kutt til flyktningene i august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

De mest trengende flyktningene vil få halvert støtten sin til 14 dollar per hode i måneden. De som har det noe bedre, får bare syv dollar å kjøpe mat for i måneden, noe som utgjør en drøy femtilapp, melder Verdens matvareprogram på sine nettsider.

- Katastrofen blir dypere
I Libanon, hvor det også finnes hundretusener av syriske flyktninger, har også Verdens matvareprogram blitt tvunget til å kutte støtten til 13 dollar i måneden for dem som bor utenfor leirene.

- Det er ingen tvil om at katastrofen blir dypere for stadig flere fordi de har brukt opp alle sine ressurser, alle sine sparepenger og solgt alle sine eiendeler. Og det er ikke mulighet for å få jobb og en framtid i nabolandene. Det er bare et oppbevaringssted og venterom for dem, sier Egeland.

Fakta

Fakta om flyktninger i Jordan

- Må trappe opp hjelpearbeidet
Flyktninghjelpen opplyser at de opplever stadig at flere syriske flyktninger, og da spesielt unge menn, tar kontakt med dem og rådfører seg om videre flukt eller tilbakevending til Syria. Nå frykter de at Syria er i ferd med å tape en hel generasjon syrere. Så langt har 12.000 barn blitt drept i borgerkrigen som er inne i sitt femte år. Om lag en kvart million menneskeliv har gått tapt i borgerkrigen.

- Det som nå må skje, er enda større innsats for å få fred, forsoning og sikkerhet i Syria, sånn at man ikke vender hjem fordi det er umulig å være i naboland, men fordi det er trygt og godt å vende hjem. Og man må trappe opp hjelpearbeidet dramatisk, slik at folk kan få framtidshåp knyttet til utdanning, bedre bolig, muligheter for arbeid og muligheter for å forsørge seg selv, sier Egeland.

- Ti ganger dyrere
Hans Rosling, som er professor i internasjonal helse ved Karolinska institutet, mener verdenssamfunnet må bli bedre til å hjelpe flyktningene der de er. Rolsing er verdenskjent for sine visuelle foredrag, hvor han gjør tung statistikk tilgjengelig for folk flest.

Mandag poengterte han på Twitter at det er ti ganger dyrere å hjelpe flyktninger i Sverige enn der de er.

I forrige uke stilte han opp i en direktesendt TV-aksjon i Sverige hvor han mer enn antydet at den omstridte lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, hadde rett i at man måtte hjelpe flyktningene der de er.

- Jeg skulle stå der på scenen og snakke om at det Jimmie Åkesson har sagt to-tre ganger er fullstendig rett, det var selve utfordringen, sa Rosling under en debatt i Sverige mandag kveld.

- Hvordan gjør man det? Det er utrolig at vi ikke har forsynt UNHCRs (FNs høykommissær for flyktninger) flyktningleirer med penger, fortsatte han.

- Nå har alle slått fast at det jeg sier er nøyaktig det samme som Sverigedemokraterna har sagt. Men da sier vi at vi ikke kan la Sverigedemokraterna få monopol på sannheten. Det er veldig farlig å gjøre det, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.