RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Boligsalg, Bygdøy Allè, eiendom, boligpriser
Boligsalg, Bygdøy Allè, eiendom, boligpriser Foto: Holm, Morten

Får du høyere boligskatt?

Sist oppdatert:
Regn ut hva skatteendringen betyr for deg.

I statsbudsjettet for 2010 innfører regjeringen ny boligskatt. I korte trekk innebærer det nye skatteopplegget at ligningverdien for boligen din settes til 25 prosent av markedsverdien.

Markedsverdien bestemmes på basis av kvadratmeterpriser i ulike deler av landet. En by som Oslo vil bli delt opp i soner for å ta hensyn til store forskjeller i boligprisene mellom for eksempel øst og vest.

- I 2010-budsjettet følger vi opp med nye og mer treffsikre regler for verdsetting av bolig, sa Halvorsen i finanstalen og beskrev dagens regler som vilkårlige.

Her kan du regne ut hva skatteendringen betyr for deg.

I finanstalen brukte Kristin Halvorsen Oslo som eksempel og sa det ikke er akseptabelt at en blokklelighet på Mortensrud på Oslo østkant skal ha større ligningsverdi enn en tilsvarende på Frogner. Særlig understreket hun at dagens regler om ligningsverdi kan slå urettferdig ut overfor eldre som ønsker å flytte til en mindre og mer hensiktsmessig bolig.

Se regneeksemplet til Kristin Halvorsen her.

- Jeg fikk en henvendelse fra en dame på 70 år som var i den situasjonen. Hun syntes det var umulig å forstå hvorfor hun skal skattelegges hardere når hun flytter til en mindre og mer hensiktsmessig leilighet. Det er jeg enig i. Derfor retter vi opp denne urettferdigheten i vårt forslag.

Maksimal ligningsverdi på bolig skal fortsatt være 30 prosent av omsetningsverdien ifølge regjeringens forslag, men de rødgrønne vil skatte bolig nummer to, som ifølge Halvorsen ofte er rene investeringsobjekter, hardere. Såkalt sekundær bolig skal verdsettes til 40 prosent av omsetningsverdi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere