RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får du kroppen til moren din?

GENER kan avgjøre rundt 80 prosent av hvordan kroppen din blir seende ut. Det ser i alle fall ut til å stemme i Gwyneth Paltrow og moren Blythes tilfelle.
GENER kan avgjøre rundt 80 prosent av hvordan kroppen din blir seende ut. Det ser i alle fall ut til å stemme i Gwyneth Paltrow og moren Blythes tilfelle. Foto: Getty Images
73 prosent av kvinner frykter å få samme kropp som sin mor.

(SIDE2): Det å bli eldre er en naturlig del av livet. Men hvor mye har på påvirkning har genene dine på hvordan du eldes?

En ny meningsmåling i Storbritannia forteller at 73 prosent av kvinner trener for å unngå å arve sine mødres kropp. Tre kvinner, og deres mødre, stilte opp i en artikkel for DailyMail og snakket om det å ligne på sin mor.

Her er deres meninger
Sandra (55) er butikksjef i Nottingham. Hun har skilt seg tre ganger, og har voksne barn, blant andre Lynsey (36)

- Når jeg ser Lyndsey vakre kropp, minner det meg om meg selv på hennes alder. Jeg skulle ønske jeg kunne skru tiden tilbake - årens gang har vært vanskelig. Størrelsen på brystene mine endret seg, etter graviditeten fra 36C til 34A. Jeg ble veldig usikre på dem, sier hun til avisen.

Moren forteller at hun innså hvor mye kroppen hennes hadde forandret seg da hun en morgen sto og kledte på seg, og så kroppen sin i et lys som falt på kroppen på en uflatterende måte.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Alt jeg kunne se var bilringer og løs hud på armene og bena mine. Det sjokkerte meg. Lyndsey har aldri trengt å trene noe særlig, og arbeider heller ikke for å holde seg slank. Jeg elsker hennes atletiske rumpe. Det ser nesten ut som om hun har rumpeimplantater. Jeg skulle ønske jeg var like muskuløs som henne.

Ulike likevel
Lyndsey mener selv hun er pæreformet, men moren mener hun er mer proporsjonal enn seg selv.

- Hun har bredere skuldre, og har større benbygning. Om hun går ned i vekt så forsvinner det fra den øvre halvdelen av henne, og hun er fortsatt rund rundt hoftene. Når jeg går ned i vekt forsvinner ofte fettet fra ansiktet mitt, og jeg ser sliten ut.

Sandras datter, forteller til avisen at moren inspirerte henne til å ta brystimplantater.

- Etter at sønnen min kom til verden gikk jeg fra en C-cup til en AA, selvtilliten min ble svært dårlig på grunn av det. Jeg tok operasjonen da jeg var 28, og var overlykkelig over resultatet. Jeg har sett bilder av mamma da hun var på min aldre, og vi er utrolig like. Men hun er tynnere enn meg, og har penere, mer muskuløse ben. Akkurat nå er jeg større enn jeg noen gang har vært. Jeg sluttet å røyke, og byttet ut røyken med sjokolade. Så jeg føler meg massiv i forhold til hvordan jeg var før.

Hun sier at hun synes moren sin er vakker, og at litt løs hud er en liten pris å betale for å bli mor.

- Mamma har alltid tatt godt vare på seg selv, og jeg vil gjerne se ut som henne når jeg blir eldre.

SYNES DU DISSE ER LIKE?

5055

Legger på seg rundt magen
Datter Brina (31) og moren Ange (50) har flere likheter når det kommer til kroppen sin.

- Vi har begge en epleform, så vi legger på oss på midten. Vi har store armer som ikke lar seg påvirke av trening. Bena våre er slanke, og nærmest identiske, sier Ange.

Heldigvis for begge så ligger ikke cellulitter til familien.

- Når jeg ser på Brinas slake kropp, så angrer jeg på at jeg ikke har fulgt en diett og trend. Jeg oppfordrer henne til å gjøre det. Det å se Briana naken er som å se en yngre versjon av meg selv. Når Brina la på seg litt for noen år siden så hun litt stump ut, og hun likte ikke at jeg fortalte det til henne - men hun visste at jeg hadde rett. Jeg er så glad for at hun slanket seg, sier moren.

Brina er stort sett fornøyd med kroppen sin, og mener at hun har moren å takke for det.

- Hun lærte meg å spise sunt, og være stolt av kroppen min. Når jeg ser på bilder av min mor, så var hun tynnere enn meg når hun var gravid. Det eneste jeg ikke liker ved kroppen min er magen. Jeg har strekkmerker, rynkete hud, og et stort arr. Jeg ønsker å være en sunn mor for mine barn, akkurat som mamma var for meg. Vi har egentlig ganske like kropper, men jeg passer mer på hva jeg spiser. Det er ikke det at jeg ikke ønsker å se ut som moren min, men jeg vil passe på å holde vekten av meg når jeg blir eldre.

Timeglassfigurer
Gina (47) er moren til Samantha (25). Hun mener det er hennes plikt å fortelle datteren at hun er vakker, for å gi henne selvtillit. Selv er hun svært usikker på egen kropp.

- Bena mine er korte og fete. Jeg skulle ønske at de var strammere, men jeg trener ikke nok. Det at Samantha trener så mye imponerer meg. Men jeg tror det er enklere for henne siden hun er i 20-årene. Hun har mer naturlig energi. En ting jeg er fornøyd med er brystene mine, som faktisk ble større etter at jeg fikk Samantha. Jeg har også en ganske flat mage. Både Samatha og jeg har timeglassfigurer.

Datteren Samantha trener både for humøret sin skyld, og kroppen sin skyld.

- Jeg liker brystene mine, jeg bruker størrelse 32F. Jeg liker også armene mine og magen. men jeg liker ikke bena mine. Som mamma, har jeg støre lår, og det er det ekstra kilo legger seg først. Vi har en veldig lik kroppsform. Jeg synes mamma har en fantastisk kropp, og jeg ville ikke kritisert henne for noe. Jeg er misunnelig på benstrukturen i ansiktet hennes.

Ifølge forskning kan genene dine avgjøre rundt 80 prosent av hvilken vekt du har og hvilken kroppstype du har.

Alle de intervjuede mente imidlertid at dette var en positiv ting, da de ønsket å se ut som sine mødre. Vi ser i artikkelen at alle tre parene har likheter når det kommer til kroppsfasong - bortsett fra at døtrene ofte trener mer, og derfor ser strammere ut.

Se bilder av damene her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere