*Nettavisen* Nyheter.

Får du penger igjen på skatten?

Du kan sjekke allerede nå om det blir ekstra ferietur eller restskatt på mandag.

23.03.11 11:21

Mandag 22. mars sender Skatteetaten ut selvangivelsen. Hvis du ikke orker å vente med å få beskjeden, kan du gjøre en enkel øvelse for å få oversikten allerede nå.

Du har nemlig fått tilsendt hva du tjente i fjor fra arbeidsgiveren din. I tillegg til dette har du fått oversikten over hvor mye du har betalt i skatt på forskudd. I januar fikk du også tilsendt kontooversikten fra banken og andre institusjoner. Oversikten over inntekter og forskuddskatten, pluss rente- og finansinntekter og oversikt over formuen, gir deg klarhet i hva du kan forvente på selvangivelsen.

Sjekk kalkulatoren
Ifølge Skattebetaleren.no kan man benytte skattekalkulatoren på skatteetatens side som hjelpemiddel . Skattebetaleren.no gir deg følgende eksempel på opplysninger du kan legge inn i skattekalkulatoren; brutto lønn på 500.000 kroner, 3.000 i renteinntekter, fagforeningskontigent på 3.600 og gjeldsrenter på 50.000 kroner. Dermed må du ut med 139.020 kroner i skatt dersom du ikke har formue.

Deretter sammenligner du beløpet fra kalkulatoren med det beløpet du har betalt i forskuddsskatt. Dermed finner du ut om du har råd til en ekstra ferieuke eller om det blir restskatt i juni.

780.000 bør grue seg
I følge den foreløpige skatteberegningen har rundt 2,4 millioner skattytere omtrent 26 milliarder kroner til gode. Omtrent 780.000 skattytere kan få restskatt på til sammen 11,7 milliarder kroner.

I fjor på samme tid lå om lag 850.000 skattytere an til en total restskatt på 12,5 milliarder kroner.

Foreløpige snittbeløp på restskatt i 2011 er rundt 15.000 kroner, mens gjennomsnittlig beløp til gode er omtrent 10.600 kroner.

- Dette er på samme nivå som tidligere år på samme tid. Husk at dette er foreløpige tall og det vil bli mange endringer før skatteoppgjørene i juni, august, september og oktober, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.