Thomas Morstad bor på toppen av riksvei 4.
Morstad gård ligger på toppen av tunnelinnslaget til den nye Grantunnelen, der nye Riksvei 4 bygges ut for fullt like sør for Gran sentrum, og eiendommens hans framstår som en liten øy midt i et digert månelandskap.
Thomas Morstad står breibeint med ene hånda i lommen, kledd i jeans og hettegenser. Han har kortklipt moderne lugg og en tynn gullenke om halsen. Han gjør store øyne når han får se flyfoto av småbruket sitt i Oppland Arbeiderblad.
– Det ser verre ut fra lufta enn fra bakken. Jeg tror det blir bra til slutt, sier 38-åringen.
Støvplager
"Kongen på haugen" begynte som bilselger da han overtok garden fra sin bestemor Margrethe Morstad i 2011. Vanligvis er gardsplassen full av 15–20 biler, men på grunn av støvet fra anleggsarbeidet, måtte han finne en annen lagerplass. I spleiselag med Statens vegvesen innredet han garasjeplass til 22 biler i naboens møkkakjeller.
Fra gårdsplassen kan han ikke se åpningen på den nye firefeltstunnelen, men han merker godt at han er i ferd med å få den nye hovedtraseen mellom Oslo og Gjøvik under dørstokken. Det var ikke bare katta Piis som skvatt himmelhøyt da de første sprengladningene gikk av i november i fjor. Det ristet så kraftig i det nesten 100 år gamle våningshuset, at serviset klirret i skapene og bilder truet med å falle ned fra veggen.
– Men det har gått bra, sier Morstad.
Han har ikke oppdaget en eneste sprekk i grunnmuren så langt. Til og med stabburet, som står litt skjevt på høye tynne pæler, har klart seg overraskende godt.
Sprengningsvarsler på sms
Det er onsdag formiddag og uvanlig stille på anleggsområdet. De digre lastebilene og dumperne, som vanligvis er i uavlatelig trafikk rundt huset hans er ikke å se.
– Kanskje anleggsarbeiderne tar det litt med ro i forbindelse med 1. mai-helga, gjetter Morstad.
Som nabo til tunnelen får han sms-varsel i forkant av alle sprengningene. Mobilen hans viser at den siste ladningen gikk av klokka åtte i dag morges.
Morstad benytter anledningen til å forsere de oransje plastgjerdene og ta en nærmere titt på anleggsområdet fra oven.
Huset hans er omkranset av store hauger med matjord, som ble skrapet av jordene før anleggsarbeidet startet. Fra baksiden av låven, går en midlertidig anleggsvei ned mot tunnelåpningen. Bakken er full av kullaktige svarte steiner. Det er masse fra tunnelen som midlertidig deponeres her. Han vet at tunnelen inneholder mye problematisk alunskifter, men han regner med at den blir håndtert forskriftsmessig.
Ønsker bilbutikk ved nyvegen
– Ser du den store anleggsriggen der nede?
Morstad peker på den største brakkeriggen nede på sletta. Han forklarer at Statens vegvesen har leid tomta av ham. Det står i kontrakten at den skal rives opp og legges om til vanlig jordbruk etterpå, men han vil søke om å få omregulert området fra jordbruk til næring, så han kan overta tomta slik den er nå.
– Da får jeg i så fall en ferdig tomt med vann, avløp, strøm og fiber som jeg kan bruke til bilbutikk, og så slipper Statens vegvesen å bruke masse penger på å få den tilbake til et jorde som ikke blir brukt, sier Morstad.
Han konstaterer at det er stadig mindre igjen av gården til å drive jordbruk på, nærmere bestemt 22 mål. Hans bestemor avsto ti mål tomt til det nye store nødetatsbygget for Gran og Lunner som ble innviet i fjor sommer. Videre har Statens vegvesen lagt beslag på drøyt tre mål til tunnelåpningen. All dyrket mark er vanligvis forpaktet bort, men nå har Statens vegvesen leide hele eiendommen til anleggsområde fram til september 2015.
Ferie hos "bestemutter`n"
Senere samme dag er det innslag på Dagsrevyen om bønder på Hadeland som er oppgitt over hvor mye matjord som går tapt i forbindelse med den nye riksvegen gjennom Hadeland. 2000 mål med dyrket mark forsvinner i Viggadalen, melder reporteren.
Morstad har bare bodd på Hadeland i tre år, og har ingen mening om trasévalget. Han elsket å feriere hos "bestemutter`n" som barn, og synes fortsatt at Morstad gård er et fint sted å bo, stille og rolig, og med kort vei til det meste.
– Men blir det ikke en evig motordur nå da?
– Vi får vente og se. Jeg er ikke så var på det. Dessuten håper jeg at Statens vegvesen vil rette ut tomta mi, så den ikke skråner ned mot tunnelåpningen som i dag. Da vil lyden gå i bakken, i stedet for i husveggen, sier Morstad.
Gode erfaringer
Morstad har i det hele tatt gode erfaringer med Statens vegvesen så langt. De koplet ham blant annet på det offentlige vannverket før brønnvannet forsvant og sørget for et par lydtette vinduer i huset mot sør og vest. Han er også blitt lovet en ulempeerstatning, men vet ikke hvor stor den blir.
– Det var kanskje litt dumt av meg å ikke få avklart beløpet i forkant. Da må jeg bare ta til takke med det jeg får, tenker han høyt.
Om verdien av gården er forringet etter at han fikk motorvei i kjelleren, vet han heller ikke. Men han er ikke typen som tar sorgene på forskudd.
– Nei, dette blir nok veldig bra, konkluderer han.