Far forgrep seg på utviklingshemmet datter

Tvang seg til samleier da hun kom på besøk i helgene.

27.05.13 16:28

Overgrepene skal ha skjedd i perioden våren 2009 - sommeren 2010.

Ifølge dommen fra Hedmarken tingrett skal datteren, som på daværende tidspunkt var 15 år gammel, ha forklart at faren flere ganger kom inn på rommet hennes når hun var på besøk hos foreldrene. Målet skal ha vært å ha forgripe seg på henne seksuelt.

Lettere psykisk funksjonshemmet
Hun har i ulike avhør forklart at faren kom inn på rommet hennes, kledte av henne og deretter gjennomførte flere samleier. Handlingene beskrives som smertefulle.

«Hun har prøvd å få han unna ved å dytte, uten at dette hjalp. Hun skal også ha ropt på moren sin, men da tullet faren det hele vekk», står det i dommen. Det skal heller ikke ha blitt brukt prevensjon under samleiene.

Den fornærmede jenta, som er lettere psykisk funksjonshemmet, vokste opp hos sine besteforeldre og så kun sine foreldre på helgebasis fram til hun var 15 år gammel.

Ifølge en spesialist i sexologisk rådgivning skal datterens modenhetsnivå ha vært på nivå med en 6 -12 åring da overgrepene skjedde.

Den tiltalte faren mener han aldri visste at datteren var lettere psykisk funksjonshemmet.

Uenige om antall overgrep
Etter at datteren fortalte om overgrepene sommeren 2010 har hun ikke hatt kontakt med faren.

Han har erkjent at han har hatt samleie med datteren sin, men hevder det kun har skjedd to ganger.

Ifølge dommen har han også erkjent at datteren sa nei til ham, noe han mente var en helt normal reaksjon. Ifølge faren var jenta 10 -11 år gammel første gangen de hadde samleie. Han mener det andre samleiet skjedde da hun var 15 år gammel.

Datteren har derimot forklart at det har vært snakk om langt flere seksuelle overgrep.

Forgrep seg på søster
Da det ble kjent at datteren hadde varslet om sexovergrepene skal tiltaltes søster ha meldt seg som vitne i saken. I sin forklaring fortalte hun hvordan den tiltalte, hennes bror, misbrukte henne seksuelt da hun var 8 - 12 år gammel. Han skal ha banket, forgrepet og truet søsteren sin.

Ifølge den tiltaltes søster skal den fornærmede datteren ha vært svært knyttet til sine foreldre før overgrepene skjedde.

«Om lag to år før det hele kom fram begynte hun å nekte og dra til moren og faren sin. Hun gråt når hun skulle dit, og dette hadde aldri skjedd før. Hun var alltid knyttet til foreldrene, spesielt moren sin», forklarte tiltaltes søster ifølge dommen.

Retten har vektlagt at overgrepene grenser mot voldtekt.

«Det grunnleggende forhold er seksuell omgang med mindreårig, og det er særlig skjerpende at fornærmede var psykisk utviklingshemmet og tiltaltes datter. Samlet sett er det snakk om alvorlige lovbrudd mot en ung og forsvarsløs jente», står det i dommen som er enstemmig.

Den tiltalte faren er dømt til totalt 2,5 års fengsel, der ett år blir gitt på vilkår, med en prøvetid på to år. I tillegg må han betale 125.000 i erstatning til sin datter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.