*Nettavisen* Nyheter.

Får forsinkede dagpenger som lån i banken

Oslo (NTB): Arbeidsledige LO-medlemmer som ikke får dagpenger i tide fra Nav, kan nå få banklån som forskudd på dagpengene.

LO har inngått avtale med Sparebank1 som skal sørge for at oppsagte eller permitterte medlemmer av fagforeningen skal slippe å søke sosialstøtte dersom Nav somler med dagpengene. Forskuddet dekker perioden fra lønna opphører til utbetalingene av dagpengene begynner. Lånet gis til laveste boliglånsrente.

Hovedkasserer Bente Halvorsen i LO sier til Klassekampen at «regningene slutter jo ikke å komme selv om pengene stopper».

? Vi gjør dette så medlemmene våre skal slippe å gå til sosialkontoret når de mister jobben. Vi vil ikke at de skal komme i økonomisk uføre fordi de må vente lenge på dagpengene, sier hun.

Nestleder Anita Solhaug i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) er skeptisk.

? Jeg har aldri oppfattet det som at Sparebank1 driver veldedighet, og jeg synes ikke om at private banker skal tjene på dagpenger, sier hun.

At LO eier 10 prosent av aksjene i Sparebank1, endrer ikke noe. Dagpenger er og skal være et offentlig ansvar, mener Solhaug.

? Vi vet at Høyre ønsker private selskaper inn i dette feltet. Jeg synes ikke private banker skal utføre tjenester det offentlige har ansvar for.

Kommunikasjonsrådgiver John Eckhoff i Nav har følgende ikke-kommentar til Klassekampen: «Ledelsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet ønsker ikke å kommentere den saken.» (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.