RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(ANB/Kystfiskarlaget)

Får frysninger av Frp-politikk

Verken redertoppene eller kystfiskerne liker Frps planer om en «fiskerirevolusjon».

Oslo (ANB): Verken redertoppene eller kystfiskerne har særlig sans for Frps planer om en ny fiskeripolitikk.

Les også: Frps fiskerirevolusjon

Noen vil kanskje tro at storrederne på Mørekysten og Vestlandet skal omfavne Frps varslede frislipp og liberalisering i fiskerinæringa. Vel, de tar i så fall feil.

– Vi trenger ingen revolusjon i fiskerinæringa, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Stabile vilkår
– Fiskerinæringa trenger, som alle andre næringer, stabile rammevilkår. Hvis Frp vil inn og endre på rammevilkårene, blant annet Råfiskloven og Deltakerloven, er det uheldig, mener Maråk, som heller vil ha stabilitet i ressursforvaltningen.

Men når det gjelder skatte- og avgiftspolitikken overfor fiskerinæringa, gir han Frp et poeng.

– Vi vil ha de samme vilkårene som andre maritime næringer. Et fiskebåtrederi må betale 28 prosent skatt av overskuddet, mens man i offshore betaler tilnærmet null, i tillegg til lønnssubsidier. I det lange løp kan vi ikke leve med en slik urettferdighet, sier Maråk.

– På villspor
Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, mener Frp er på ville veier når de går til angrep på Råfiskloven og Deltakerloven.

– Her er de på villspor i fiskeripolitikken. Selv Høyre, som før har villet fjerne disse lovene, er på andre tanker i dag. Parlamentarikere fra EU kommer på studiereiser til Norge og lovpriser både Deltaker- og Råfisklov, sier Nilsen til ANB.

Han skjønner heller ikke angrepene fra Frp på minsteprisordningen.

– Jeg støtter fiskeriministerens uttalelser om at flere ville tapt penger langs kysten i år, uansett om det ikke hadde vært noen minstepris. Man fortsatte langt inn i januar med priser over minstepris, lenge etter at eksportprisene begynte å falle, sier Nilsen, som hevder at man kan telle uenighet rundt minsteprisen de siste 20 årene på en hånd.

Frysninger på ryggen
Kystfiskarlagets nestleder Arne Pedersen, som også er Ap-mann, får frysninger på ryggen av Frps varslede fiskeripolitikk.

– De vil fjerne hele grunnlaget for hvordan vi forvalter nasjonens felles ressurser. Frps privatisering er slutten på fisken som felles eie, sier Pedersen.

Han ser for seg at utenlandske investorer på sikt kan få hånd om den norske fisken i havet, hvis Frps politikk får gjelde.

– Grunnlaget for folks arbeid og inntekt langs kysten vil forsvinne med Frp-politikk, lyder det dystert fra kystfiskeren i Varangerfjorden i Finnmark. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere