Gå til sidens hovedinnhold

Får gå videre med OL-søknad

Høyre, Ap, Venstre, Fremskrittspartiet og KrF stemte i dag gjennom en fullmakt slik at Byrådet kan søke om statsgaranti OL i Oslo i 2022.

RÅDHUSET: I dagens heldags bystyremøte ble det altså et flertall for å gå videre i prosessen med søknad til OL.

Byrådet gis fullmakt til å sende en søknad om statsgaranti for Olympiske og Paralympiske leker i Oslo i 2022. Byrådet gis også fullmakt til å videreføre arbeidet med søknad til IOC om Olympiske og Paralympiske leker i Oslo i 2022.

SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt stemte i mot forslaget.

Byrådet skal også ta initiativ til drøfting med staten om finansieringsmodell i forbindelse med et OL.

Fronter i bystyresalen

Som i komitémøter tidligere, er det SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne som er i mot OL i Oslo, mens Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF er for søknad.

Dette viste også avstemmingen i bystyret onsdag ettermiddag.

– Sv har hele veien sagt nei til at Oslo skal søke om vinterleker i 2022. Vi er imot pengebruken uansett om det er statlige eller kommunale, sa SVs Marianne Borgen.

– Prislappen er for høy i forhold til hva landet og byen får igjen. Et OL vil ikke løse hverdagsidrettens utfordringer. Oslo SV vil heller prioritere helhetlig byutvikling på byens premisser, sa Borgen.

Vil "slå kloa i" midler til Oslo

– Jeg håper OL i 2022 har et bedre samarbeid med idretten fremover. Saker som Norefjell og skiskyting på Ekeberg viser at det ikke har vært noen kommunikasjon mellom Oslo 2022 og idretten, sa Mazyar Keshvari (Frp).

– Det er naturlig at Norge av og til påtar seg ansvar for OL. Oslo trenger flere idrettsanlegg og mer infrastruktur. Statlig medfinansiering er en forutsetning, og dette gir oss muligheten til å slå kloa i midler som vi ellers ikke ville fått, sa Annelise Høegh (H).

– Riktig

– Ap mener det det er riktig å ta neste skritt mot OL og Paralympics. Et OL kan gi et løft for byen vår. Både for nye idrettsanlegg, kollektivtrafikk og utvikling av byen vår, sa Libe Rieber Mohn (Ap)

– Få land i verden er så opptatt av vinterleker som oss, det er derfor naturlig at vi påtar oss rollen som vertskap. Oslo kan ikke ta et slikt løft alene. Staten, idretten og andre arrangementskommuner må med. Vi har kommet fram til et konsept vi har stor tro på. Jeg er helt sikker på at OL med Oslo som vertsby i 2022 vil bli en folkefest. Nå er det opp til Oslos innbyggere og nasjonale politikere hvordan dette går, sa Rieber Mohn.

Rødt kjemper imot OL

– Et OL blir så dyrt at det vil gå ut over velferden i Oslo. Rødt er glad i både idrett og folkefest, men regninga må stå i forhold til moroa. Viljen til å bruke penger på OL står i sterk kontrast til resten av pengebruken i Oslo. OL er en ekstremt dyr og dårlig måte å ruste opp byen på. Stormannsgalskapen har nådd byens politiske elite. Nå skal saken til folkeavstemming, da skal vi stanse OL-planene, sa Bjørnar Moxnes (R).

– Jeg tror Moxness egentlig mener at ingen bør arrangere OL, sa Rune Gerhardsen.

Fabian Stang (H) innrømmet fra talerstolen at han noen ganger syns det er kjedelig å se på idrett, men OL til Oslo ser han positivt på.

– Det er ikke få barn som har kommet inn i idrett på grunn av sine helter, sa Stang. - Vi skal gjøre det på en sånn måte at selv befolkningen i Tromsø skal glede seg.

LES OGSÅ:

Krever OL-haller i Oslo Sør

Nye milliarder inn i OL-budsjettet

Stort engasjement for Oslo-OL

– OL til Groruddalen for å stimulere til vekst er mildt sagt vås

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren