*Nettavisen* Nyheter.

Får «Generasjon 5 millioner» kjøpt bolig?

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

- Bør starte sparingen før barnet kan gå, sier økonom.

16.07.12 15:56

«Generasjon 5 millioner», dagens søte små som ennå ikke kan gå, skal ut på boligmarkedet om kanskje vel 20 år, når vi er blitt 6 millioner mennesker i Norge.

Da gjelder det å ha penger på bok eller foreldre som kan hjelpe dem inn et boligmarked som mange eksperter tror kommer til å være minst like presset som nå.

Nybakte foreldre bør begynne nå
Høye krav til egenkapital og galopperende boligpriser gjør at det blir for sent å begynne boligsparingen i ungdomsårene, ifølge konserndirektør i DNB, Karin Bing Orgland.

- Dette bør alle nybakte foreldre være bevisste på. Starter de fast sparing til barnet allerede nå, så vil barnet kanskje være i stand til å komme seg selvhjulpent inn på boligmarkedet den dagen det skulle bli aktuelt, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (DNB)

- Vi har hittil anbefalt BSU for boligsparing, men med dagens boligpriser og krav til egenkapital er det nødvendig - eller i hvert fall veldig lurt - å starte sparingen helt fra fødselen av, sier Orlgand.

Øremerkede midler
- Vi vet at mange besteforeldre vegrer seg for å overføre arv til barnebarna fordi de frykter for at pengene vil gå til iPhone, russebuss eller annet kortsiktig forbruk. Ved å sette pengene på Barnas Boligkonto kan de øremerke pengene barnebarnets fremtidige boligkjøp og sikre dem god rente på pengene i mange år fremover, opplyser hun.

Økonom Magne Gundersen fra «Luksusfellen» på TV3, jobber til daglig som forbrukerøkonom hos Sparebank 1.

- Det er viktig at vi ikke svartmaler helt. Vi skal ikke gi folk dårlig samvittighet uten videre. Alle har ikke mulighet til å spare penger til barna sine, og det er faktisk mulig å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp, sier han.

Han er enig i at BSU er en god sparekonto, men anbefaler å være forsiktig med å spare for mye på denne kontoen. Det kan vise seg å bli en bjørnetjeneste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Magne Gundersen, Cecilie Lynum, Silje Sandmæl og Christian Vennerød skal denne sesongen hjelpe nordmenn ut av luksusfellen. Foto: TV3

- Hvis man sparer for mye penger på barnas BSU-konto, risikerer man at barna ikke får skattefradraget når de begynner å jobbe, sier han.

Tydeligere skille
Han er enig i Orglands premiss. Det kommer til å bli tøffere for unge å komme inn på boligmarkedet framover.

- Vi kommer til å se et tydeligere skille mellom de som har fått hjelp fra foreldrene, og de som må klare seg på egen hånd.

«Luksusfellen»-eksperten anbefaler foreldre å være nøye med å tilpasse bolighjelpen til sin egen økonomiske situasjon.

Hold pengene unna skilemissen
- Ofte er nedbetaling av eget boliglån den beste sparingen på sikt. Hvis du har nedbetalt egen bolig er du i bedre posisjon til å hjelpe til med egenkapital og kausjonering når den tid kommer. I mange tilfeller er det også et godt alternativ å kjøpe bolig sammen med barnet, i stedet for å kausjonere for lån. Etter hvert som man blir eldre kan barnet kjøpe ut foreldrene.

- Foreldre kan også gi barna en halv G (41 061 kr) uten å betale arveavgift. Det kan være lurt å sette pengene på en konto i barnets navn, slik at pengene kommer utenom et eventuelt skilsmisseoppgjør, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.