RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får historisk bot etter Berserk-turen

Foto: Pam Johnson (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Troms politidistrikt har ilagt Berserk-ekspedisjonen et forelegg på 25.000 kroner.

Ekspedisjonen som seilte sørover i seilbåten Berserk er ilagt et forelegg for brudd på miljøforskrift for Antarktis, opplyser politiet.

Det gjør dette til den første norske straffesaken etter at forskriften trådte i kraft i 1995.

Det var i perioden 12. til 22. februar i år at ekspedisjonen «Wild Vikings – The Berserk Expedition» befant seg i Antarktis sør for 60 grader sør.

Berserk skulle seile i «hedersseilas for Roald Amundsens 100-årsjubileum gjennom Nordvestpassasjen og mot Sydpolen», men seilaset fikk en dyster og brå slutt.

Fikk nødsignaler
22. februar ble ekspedisjonens leder Jarle Andhøy (33) og resten av mannskapet erklært savnet etter at det ble fanget opp nødsignaler fra seilbåten «Berserk».

Etter flere mislykkede forsøk på å få telefon- og radiokontakt med båten, ble det til slutt klart at Jarle Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie hadde kommet seg i sikkerhet ved Scott-basen i Antarktis.

Fremdeles vet ingen hva som har skjedd med Gisle Olvason Bellika (36), Robert «Burre» Skaanes (35), Leonard James Banks (32) eller båten Berserk.

- At denne bota nå vedtas er utelukkende av hensyn til ulykken og av hensyn til de pårørende. Det gjør jeg for å få minst mulig støy rundt denne saken, sier Andhøy til Dagbladet.

- Ikke informert om dette
Samuel Massie sier til Nettavisen at han har ingen kjennskap til boten.

- Jeg har ikke blitt informert om dette. Men jeg er grådig spent på å snakke med Jarle for å få en oppdatering, sier Samuel Massie i en kort kommentar til Nettavisen.

Her er en redningsflåte fra båten Berserk i Sørishavet som ble funnet av et redningshelikopter. Båten er aldri funnet.
Her er en redningsflåte fra båten Berserk i Sørishavet som ble funnet av et redningshelikopter. Båten er aldri funnet.

Tidligere i år publiserte ukebladet Vi Menn kaptein Jarle Andhøys egen beretning om turen til Antarktis i ukene før den skjebnesvangre ulykken.

- Mitt sinne, min sorg, mitt fokus er på forsvinningen av tre venner, men jeg er i kvaler fordi det er så mange ubesvarte spørsmål omkring tragedien. Det er ubesvarte spørsmål for pårørende, påtalemyndighet, omverden og meg selv, skriver Andhøy.

- For meg er det merkelig at tre menn og båt med mye dekkslast er sporløst borte foruten avrevet nødflåte med innhold. Hvorfor forlot båt og mannskap et trygt ankringssted når stormen var varslet? Etter ti dager i samme området og den beste ankerplassen for stormvarselet? Mitt sinn vil ikke falle til ro før jeg er tilbake i Antarktis og selv kan inspisere avtalte merkeplasser, eller får noen avgjørende svar på hva som egentlig har skjedd, skriver kapteinen.

Anmeldt av Norsk Polarinstitutt
Det var Jarle Andhøy som ledet ekspedisjonen, som blant annet var på Rosshavet og på land nær Scott-basen.

Andhøy og Massie tok seg også innover kontinentet mot polpunktet over flere dager på firehjulinger (ATV - All Terrain Vehicle).

Det var Norsk Polarinstitutt som i mars i år anmeldte Andhøy som ekspedisjonsleder for brudd på meldeplikt, manglende konsekvensutredning, manglende forsikring, utslipp av miljøskadelige stoffer samt manglende tillatelse til å gå inn i verneområder.

Det samme instituttet er den instans som etter miljøforskriften skal motta meldinger, gi tillatelser med mer for norsk virksomhet i området.

- Saken er etterforsket ved Troms politidistrikt og ekspedisjonslederen er, etter ordre fra Statsadvokatene i Troms og Finnmark, ilagt et forelegg på kr. 25.000 for å ha unnlatt å sende melding til Norsk Polarinstitutt før igangsettelse, unnlatt å utarbeide foreløpig konsekvensutredning og ikke sørget for tilstrekkelig forsikring/garant for søk, redningsaksjon eller syketransport. Andhøy har vedtatt forelegget, opplyser politiet.

Ville ikke møte til avhør
Politiet opplyser også at Andhøy ikke har ønsket å møte til avhør hos politiet, og etterforskningen har i det vesentligste gått på innsamling av opplysninger og dokumentasjon fra norske og utenlandske kilder.

- Troms politidistrikt finner ikke grunnlag for å sikte Andøy for overtredelse av vernesonebestemmelser, da det ikke anses å være bevismessig grunnlag for dette. Når det gjelder utslipp/søl av miljøskadelige stoffer har politiet valgt å ikke etterforske dette videre, fordi det ville kreve uforholdsmessig store ressurser og uansett ikke anses å ha betydning for straffereaksjonen, skriver politiet i en pressemelding.

Forskriften ble fastsatt 5. mai 1995, og har som formål å verne miljøet i Antarktis og dets avhengige og tilknyttede økosystemer, bevare Antarktis’ egenverdi, herunder villmarkskarakter og estetiske verdier, og å opprettholde områdets verdi for vitenskapelig forskning.

- Andre land som er tilsluttet Miljøprotokollen til Atlanterhavstraktaten har tilsvarende lovreguleringer. Overtredelse av forskriften kan straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år eller begge deler. Så langt Troms politidistrikt er kjent med, er dette den første norske straffesaken etter at forskriften trådte i kraft i 1995, opplyser politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere