*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke adoptere

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Per i dag er det så å si umulig for Jan Thomas og Christopher å adoptere.

17.03.09 15:44

(SIDE2): - Vi har ingen land internasjonalt som kan hjelpe homofile par, sier administrerende sjef Fredrik Nordby i Adopsjonsforum til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vanskelig ønske
Stylist Jan Thomas Mørch Husby (42) og ektemannen Christopher (20) håper å få barn innen tre år, skriver Her og Nå tirsdag.

Til ukebladet opplyser Jan Thomas at de er i gang med å undersøke mulighetene for å adoptere, og oppgir både Kina, Russland og Malawi som aktuelle land.

Det kan imidlertid bli vanskelig for de to å adoptere fra utlandet.

- Det er ikke noen land som villig til å ta imot søknad fra homofile par. Det er uaktuelt så vidt vi vet, sier Nordby.

Vil bli foreldre
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) bekrefter at Norge ikke har noe adopsjonssamarbeid med andre land som vil ta i mot homofile par.

Endring av ekteskapsloven gjør at samme kjønn kan inngå ekteskap, og er dermed likestilt med heterofile par når det gjelder adopsjon. Jan Thomas og Christopher giftet seg 20. februar i Oslo i år. De ga hverandre sitt ja på Grand Hotel med kun den nærmeste familien til stede.

- Uff, det var fantastisk og rørende. Det var en rolle jeg ikke var forberedt på... jeg har grått. Nei, jeg har ikke ord, sa Norges mest kjente stylist etter bryllupet.

LES OG SE BILDENE: - Han er min vinterprins

Nå vil det nygifte paret også bli foreldre.

- Gifte homofile er ektepar i adopsjonslovens forstand, men hvilke muligheter har de i praksis? Det er ingen land så vidt vi vet som tar imot søknader fra homofile par, sier Bente Hoseth ved bufdir.

Jan Thomas og Christopher kan søke om å adoptere et norsk barn.

- Homofile har samme adgang som andre til å søke adopsjon av et norsk barn. Det er imidlertid svært få norske barn som er tilgjengelige for adopsjon, påpeker Hoseth.

Alder kan stoppe
Ifølge Hoseth er reglene for adopsjon kort oppsummert at man må være egnet og skikket til å adoptere med tanke på barnets beste.

- I det ligger det krav til søker om helse, økonomi, alder og at man ellers må ha de personlige egenskapene som trengs.

Retningslinjene har en øvre aldersgrense på 45 år, og nedre aldersgrense på 25 år. Alderen kan imidlertid fravikes og gjøres unntak på.

Per i dag kan også dette være et problem for Jan Thomas og Christopher som henholdsvis er 42 og 20 år.

Det har ikke lyktes Side2 å få en kommentar av Jan Thomas.

Les mer om adopsjon på Bufetat eller Adopsjonsforum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.