RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får ikke komme tilbake til Norge

HELE FAMILIEN: Bilde av hele familien som er tatt i Namsos. Fra venstre: Mamma Aida, Nora (6), pappa Mohammed, Sara (9), Bayan (11), Israe (14), Mona (16), Doaa (19) og Gofran (21).
HELE FAMILIEN: Bilde av hele familien som er tatt i Namsos. Fra venstre: Mamma Aida, Nora (6), pappa Mohammed, Sara (9), Bayan (11), Israe (14), Mona (16), Doaa (19) og Gofran (21).
Sist oppdatert:
Oslo tingrett opprettholder UNEs avslag på å gi «De 7 søstre» opphold i Norge.

Familien Zanghari, som ble sendt tilbake til Jordan i 2013, får ikke komme tilbake til til Norge.

Oslo tingrett frifant Staten ved Utlendingsnemnda fredag. Familien må også betale 102.860 kroner i saksomkostninger til staten.

Zanghari hadde saksøkt staten og for å oppheve vedtaket om å avslå familiens asylsøknad.

Familien mente at hensynet til barna må veie tyngre enn innvandringsregulerende hensyn i denne saken. Det var Staten ved Utlendingsnemnda (UNE) uenig i.

- Barna visste
Oslo tingrett mener at barnas tilknytning er først og fremst til sine foreldre, og at de i alle disse årene har vært klar over at foreldrene hadde fått avslag på asyl.

Oslo tingrett skriver: «Barnas familietilknytning er til sine foreldre og sine søstre som de ble uttransportert sammen med og barna har også etter det opplyste betydelig familie i Jordan, herunder bestemor, én onkel og to tanter. De har ingen familie i Norge. Barna har heller ikke på noe tidspunkt hatt en berettiget forventning om varig opphold i Norge da familien fikk endelig avslag på sine asylsøknader i 2005 og 2006. Familien er fortløpende gjort kjent med at de har plikt til å forlate landet, med unntak av en kort periode fra juni 2011 til september 2011 hvor det ble gitt utsatt iverksettelse i forbindelse med et nemndsmøte i UNE. Det er videre nærliggende å anta at barna har vært kjent med at foreldrene har operert med uriktig identitet som grunnlag for familiens asylsøknader».

Tingretten skriver også at «sterke innvandringsregulerende hensyn taler for at barn i utgangspunktet identifiseres med sine foreldre i slike tilfeller da foreldre ellers kan utnytte sine barn for å oppnå opphold».

Sterkt engasjement
Etter at mor, far og sju døtre ble sendt ut av landet sommeren 2013 har lokalmiljøet på Namsos engasjert seg sterkt for å få tilbake familien.


Flere av de utviste jentene er født i Norge og har aldri opplevd noe annet.

- Barna har bodd her i ni år og er helt integrert i det norske samfunnet. Da blir det helt galt å kaste dem ut til et liv de ikke makter og som de har ingen forutsetninger for å takle. Barn skal ikke straffes for at faren oppga uriktige opplysninger til Utlendingsdirektoratet, sa Liv Dagmar Aalberg i støttegruppen for De 7 søstre i Namsos. Det er støttegruppen som har samlet penger for å saksøke staten i denne saken.

Tatt lang tid
Pappa Mohammed Fayez Al Zanghari kom til Norge alene i 2002. I årene som fulgte kom flere familiemedlemmer. I tillegg fikk familien nye barn mens de bodde i Norge.

Familien fikk avslag på asyl første gang i 2005. Siden da har saken blitt anket og behandlet i flere runder. I mellomtiden har barna blitt integrert i det norske samfunnet. To barn er også født i Norge.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere