*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke lov til å selge 18-åringer øl

Foto: (Telemarksavisa)

Kommunen sier nei.

03.02.14 22:16

(Telemarksavisa) På fredag skrev TA at to utesteder, Spotlight i Festiviteten og Nulltoll på Langbryggene, har søkt om skjenketillatelse for 18-åringer.

Spotlight ønsker å holde 18-årsåpent på fredager. Skien har ikke hatt noe sted for denne aldersgruppen siden Oppned i Kongens gate gikk konkurs i 2011. Kommunen sier imidlertid nei til begge søknadene.

Les også: To nye utesteder vil skjenke 18-åringer

Øremerking
Det er frykten for bråk og uro som er hovedgrunnen til avslagene. Politiet gir råd til kommunen i slike saker, og de fraråder skjenking av 18-åringer med dette som bakgrunn. De begrunner det med at den rusrelaterte volden øker i tilknytning til slike steder, og at det vil tiltrekke seg mange mindreårige.

«Dette medfører at politiet må øremerke politipatruljer til å passe på utenfor dette skjenkestedet i et tidsrom hvor det er en opphopning av oppdrag med til dels alvorlige hendelser og bidrar også til redusert beredskap for andre oppdrag for Grenlandsregionen,» heter det i uttalelsen fra politiet.

Nær vannet
Politiets argumenter er tungtveiende, men kommunen tar selv sine egne avgjørelser basert på målgruppe, trafikk og orden, understreker Eva Ulvin, faglig leder for bevillingssaker i Skien kommune.

– På Nulltoll var det også beliggenheten nær vannet som gjorde at vi ga avslag, sier Ulvin.

Hun forteller at det var mye bråk og problemer på utsiden av Oppned før utestedet gikk konkurs.

Spotlight har klaget vedtaket inn til Fylkesmannen, og saken går da via hovedutvalg for helse og velferd. Der sitter Karianne Hansen (Frp). Hun understreker at hun ikke kjenner de konkrete sakene, men hun er svært positiv til at det skal bli et 18-årssted i Skien.

Bråkmakere
– Det kan ikke bli sånn i en by at vi ikke kan ha slike steder fordi politiet ikke har bemanning nok. Det er en farlig vei å gå. Vi har en god tjeneste gjennom natteravnene, og de kan være med på å ivareta dette, sier Hansen.

– Hva med politiets argumenter om økt vold og bråk?

– De fleste er der for å danse og ha det gøy. Tenk på alle de flotte ungdommene som skal ta seg en øl, som er helt lovlig. Vi kan ikke nulle ut de som gjør det på ordentlig vis fordi det også kommer noen bråkmakere. Dessuten er det bedre at de drikker på et utested med vakter, regler og ordnede former. Det er på et helt annet nivå enn på alene-hjemme-fester, sier Hansen.

- Vanlig å ha
Hun synes det er fint at noen i bransjen tør å satse på 18-åringer.

– Det er noe vi som folkevalgte har etterlyst. Enkelte aktører har slitt med å få butikk ut av det, men det er flott at de tar dette på alvor og ønsker å gi et tilbud til ungdommen vår. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er positivt.

– Det er faktisk vanlig å ha et sted for 18-åringer i en by på Skiens størrelse. Vi har ungdom i byen, og hvis vi skal være en levende by må vi ha et tilbud for alle, påpeker Frp-politikeren.

Saken kommer trolig opp i et møte i hovedutvalget for helse og velferd 26. februar.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Annonsebilag