RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Får ikke samme hjelp som Kongo-gutta

Sist oppdatert:
Den Al-Qaida-mistenkte nordmannen har ikke samme rett til norsk hjelp som andre nordmenn.

Tirsdag meldte TV 2 Nyhetene at en norsk statsborger var pågrepet i Jemen 31. januar.

Den 50 år gamle nordmannen var på vei fra Dubai til Jemens hovedstad Sanaa da han ble pågrepet på flyplassen i Jemen. Norske myndigheter ble varslet om saken i helgen, men Utenriksdepartementet har ikke fått noe informasjon om hvorfor 50-åringen er pågrepet.

Lite informasjon fra Jemen
- Det er ikke noe nytt. Det eneste vi vet nå, er at mannen er anholdt, og vi følger opp for å få mer informasjon via generalkonsulatet i Sanaa. Når vi får mer informasjon, må vi vurdere hva vi vil bistå med, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen.

50-åringen skal ikke ha bodd i Norge siden 1997, og meldte til Folkeregisteret om flytting fra Norge samme år.

Bakgrunn: Al-Qaida-mistenkt nordmann tatt i Jemen

- Har ikke samme krav
Utenriksdepartementet har nylig bistått på ulike plan i flere saker der norske statsborgere har blitt anholdt i utlandet. Men den norske terrormistenkte 50-åringen, som også har somalisk statsborgerskap, vil ikke nødvendigvis få samme oppfølging og bistand som de dødsdømte nordmennene i Kongo eller de kokaintiltalte kvinnene i Bolivia.

- Denne mannen utvandret fra Norge for 13 år siden. Det betyr at han ikke har samme krav på bistand fra Utenrikstjenesten som nordmenn som er bosatt i Norge og oppholder seg i utlandet i korte perioder, har, sier Kopstad.

- Hva slags bistand har han da krav på?

- Vi vurderer jo hva slags bistand vi eventuelt kan gi i hver enkelt sak, sier Kopstad uten å utdype hva dette innebærer.

Mannen har ifølge FNs sikkerhetsråd tilknytning til terrororganisasjonen Al-Qaida, og står oppført på FNs terrorliste. 50-åringen hadde norsk pass da han ble pågrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere