*Nettavisen* Nyheter.

Får ikke stoppet sexskandalen

Foto: (Afp)

Silvios (75) forhold til prostituerte Karima (17) skal avdekkes.

08.10.11 13:34

Den italienske statsministeren har i lang tid vært anklaget for å ha kjøpt sex fra en mindreårig prostituert.

Berlusconis advokater har forsøkt å få utsatt rettssaken mot han til februar, da Italias høyesterett skal stemme over hvilke dommere som har jurisdiksjon i denne saken. Mandag ble det klart at saken ikke blir utsatt, ifølge Reuters.

En utsettelse ville gitt dyrekjøpt tid til den søkkrike mediemogulen, som står i sentrum for krisen som nå herjer eurosonen. Ved siden av denne delikate saken, så sliter Italia nemlig med en gigantisk statsgjeld og stigende arbeidsledighet.

Ser man bort fra Hellas, er Italia det landet i eurosonen med høyest gjeld. Den er på vel 1.900 milliarder euro, tilsvarende 120 prosent av landets økonomi.

Komplott?
Berlusconis kobbel av advokater har anført at dommerne i Milano ikke har rett til å dømme i denne saken. Derimot så mener de at 75-åringen burde stilles overfor et spesialtribunal for ministre. Parlamentet, hvor Berlusconis senter-høyre-koalisjon har knapt men stabilt flertall, har brakt konflikten inn til grunnlovsdomsstolen som skal starte å behandle saken 7. februar neste år.

Berlusconi nekter for alle anklagene mot han, og mener at denne saken er et politisk motvivert komplott mot hans person, og at man kun forsøker å frata han politisk og formell makt.

Prostitusjonssaken dreier seg om anklager at han skal ha kjøpt sex fra den da 17 år gamle marokkansk-fødte nattklubb-danseren Karima El-Mahroug. Den seksuelle lavalderen i Italia er 18.

Ringte politiet
Den italienske skandalepolitikeren er også anklaget for å ha ringt politiet i mai i fjor for å få henne løslatt fra varetekt, da hun var arrestert for tyveri. Dette skal angivelig være i et forsøk på å dekke over skandalen. Statsministeren erkjenner å ha ringt politiet, i en samtale hvor han hevdet at El-Mahroug var datteren til den styrtede egyptiske presidenten Hosni Mubarak, men nekter for at han misbrukte sin innflytelse.

Problemene stopper imidlertid ikke her for Berlusconi. I tillegg står 3 av hans medarbeidere tiltalt i en separat men relatert sak for å ha skaffet Berlusconi prostituerte, også her er det snakk om mindreårige. Blant dem er Nicole Minetti, statsministerens tidligere tannpleier, i dag medlem av Lombardi regionale råd. Denne rettssaken er planlagt å starte 21. november. Alle de tiltalte og Berlusconi selv nekter all befatning med saken.

Berlusconi har alltid gitt vitsemakere og aviskommentatorer mye å drive med, men aldri har han klart å få så mye oppmerksomhet som de siste årene.

Fotoavsløring
Berlusconis sexskandaler kom virkelig for en dag på forsommeren 2009, da det ble publisert kontroversielle nakenbilder i Villa Certosa, som er Berlusconis residens på Sardinia. Bildene ble ulovlige å publisere i Italia, etter at mediemogulen Berlusconi fikk retten med på sensur. Det hørte imidlertid ikke den spanske storavisen El Pais på, og trykte bildene.

I forbindelse med disse festene skal Berlusconi ha brukt statlige fly som transport for å bringe prostituerte, venner, artister, dansere og TV-stjerner til Sardinias Costa Esmeralda-flyplass. Et forhold han da ble siktet for og som opposisjonen nå krever en høring på.

Blant jentene som skal ha vært med på den fotograferte festen er Noemi Letizia, som han selv har beskrevet å ha et uskyldig forhold til, men som fikk mye omtale da han stilte i hennes 18-års dag. En annen av de som ble avbildet på Sardinia er den tidligere tsjekkiske statsministeren Mirek Topolánek.

Berlusconis kone gikk etterpå offentlig ut og krevde skilsmisse på grunn av dette, samtidig som hun sa at Berlusconi ikke gadd å være til stede i bursdagene til sine egne barn.

Den siste tiden har det så kommet frem, i en pågående rettssak, at den italienske forretningsmannen Gianpaolo Tarantini skal ha rekruttert 30 jenter til å delta på Berlusconis private fester. De skal ha blitt valgt ut på bakgrunn av utseende og alder, og en del av dem skal ha fått betalt for å ha sex med Berlusconi.

Selv om Berlusconi ikke er siktet i denne saken har det kommet frem at han, i en teipet telefonsamtale, skryter av at han kun maktet å nedlegge åtte kvinner på en natt.

Ikke første gang
Dette er langt fra første gang han har vært koblet til grums.

I løpet av sine tre regjeringer har han kommet med en rekke krumspring for å skjerme seg selv fra juridisk granskning av korrupsjon, regnskapsjuks og skattesvik.

Han har også, i et av Europas viktigste land, brukt egne medier, han kontrollerer det aller meste av både privat og statlig TV, for å fremme seg selv og sin politikk.

Fornærmelser i kø
I hele sitt offentlige liv har Berlusconi kommet med kraftige utspill.

Flere ganger har han hevdet at kinesiske kommunister kokte barn for å lage gjødsel. Romano Prodi, som vant valget mot Berlusconi i 2006, hadde det kommunistiske partiet som en del av sin plattform.

Et tysk medlem av EU-parlamentet kalte han en nazistisk vakt i en konsentrasjonsleir.

Den finske presidenten Tarja Halonen mente Berlusconi at han kunne overbevise med sin playboy-sjarm.

Barack Obama, omtalte han som «solbrun». Så nøyde han seg ikke bare med Obama - han benyttet også anledningen til å omtale hans kone, med det samme.

«Jeg skal hilse fra en mann, som heter, som heter.......eller vent, det er en som er solbrun. Barack Obama!»

Og han fortsatte:

«Dere vil ikke tro det, men to av dem gikk ned til stranden for å ta solbad, fordi hans kone er også solbrun», sa Berlusconi, og høstet latter fra sine partifeller.

Så vekket han harme hos store deler av landets feminine befolkning. Årsaken skyldes følgende kommentar han kom med på et TV-program rettet mot den tidligere ministeren Rosy Bindi.

«Du har alltid vært vakrere enn intelligent».

Heller ikke eurosonens mektigste leder, tyske Angela Merkel, skal ha sluppet unna Silvios skarpe tunge.

Henne skal han flere ganger ha omtalt som «Culona inchiavabile» i et telefonintervju i juli. Intervjuet ble tatt opp grunnet en etterforskning knyttet til utpressing mot Berlusconi.

Litt omskrevet betyr dette utrykket en person med en stor bakdel som man ikke kan ha sex med, noe som neppe er med på å bedre Italias allerede frynsete rykte hos tyskerne.

Seg selv, derimot, har han beskrevet som italiensk politikks svar på «Jesus» og som «Supermann».

Kan true eurosonen
Den siste tiden har finansmarkedene svart «Jesus» og hans disipler med å sende renten landet må betale så høyt at det snart ikke er bærekraftig.

For å hindre at denne renten skal nå slike nivåer har den europeiske sentralbanken (ESB) foretatt store støttekjøp av italienske statsobligasjoner, slik at renten faller.

Mister investorene imidlertid helt troen på Italia og Berlusconi, slik at de sender rentene enda høyere, kan det utløse en full kollaps i eurosamarbeidet, da gjelden regnes for å være så stor at den ikke kan bli dekket av de andre medlemslandene.

Skulle det gå mot en konkurs i Italia er det skummelt for flere land. Statskonkurser har nemlig en tendens til å smitte kjapt fra land til land.

For eksempel spredte konkursen i Mexico på 80-tallet seg til statskonkurser i utrolige 70 land.

Berlusconi selv har den siste tiden avvist at han vil trekke seg - til tross for at landets økonomiske utvikling har vært elendig i alle hans perioder som statsleder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.